¿Has leído "Los museos falleros"?

‘Un riu de records’

'Un riu de records'

Coordinació: Vicent Borrego i Pitarch
Direcció: Pere Borrego i Pitarch
Editor: Falla Na Jordana
Any: 2008
Idioma: valencià
Dimensions: 17 x 24 cm
Pàgines: 106

La Falla Na Jordana, dins record de la riuada de 1957 que va fer en el cinqüentenari de tal desastre, va acompañar el llibret de l’exercici 2007/08 per esta xicoteta publicació. En ella es troben textos de molt diverses classes que fan al·lusió a la tragèdia, centrats sobretot en els efectes de la mateixa al barri del Carme (on se situa la falla editora del llibre), i en les conseqüències sobre el món faller.

En efecte, l’obra conté cròniques, testimonis i imatges de la riuada al Carme, així com el debat de si celebrar o no les Falles en 1958, la polèmica amb l’arquebisbe Marcelino Olaechea amb els fallers, el no menys polèmic discurs del mantenidor de la fallera major de València d’aquell any, una entrevista amb esta fallera major, i l’explicació de la falla de la plaça de l’Àngel 2007 dedicada a la riuada. Però a banda d’estos continguts, hi ha pàgines dedicades als qui van ajudar als damnificats, tasca on van destacar Radio Juventud de Múrcia i l’artista Carmen Sevilla. També s’han inclòs documents oficials de l’època, poemes editats en 1957 i actuals sobre la tragèdia, un article sobre les obres de teatre amb la riuada com a tema, i una crònica sobre l’aplec d’activitats que, amb el títol Qui no té memòria, no té història, va realitzar Na Jordana per commemorar aquell aniversari tan assenyalat de l’esdeveniment.

Concloent, esta comissió torna a demostrar que les Falles no són només diversió per als fallers i peça de consum per als turistes, sinó que també poden fer bones aportacions a la cultura com el recull de textos que conté este llibre.