¿Has leído "La falla de La Margot"?

Protagonistes del límit en especial, en ‘Veus de festa’

veus0El programa Veus de Festa, que dirigix i presenta Juanfran Barberá en The Queen Ràdio (101.9FM), es va convertir este dimarts 26 de gener en un fòrum on analitzar la decisió presa per la Federació de Falles de la Secció Especial (FFSE) de limitació de pressupostos i mesures per part de les deu comissions que la composen. En el programa van intervenir representants de Junta Central Fallera, de la FFSE, de la Associació de Falles d’Especial (AFE) i dels artistes fallers per parlar d’este tema.

El primer a parlar al respecte de la polèmica suscitada no va ser altre que Félix Crespo, President de Junta Central Fallera, que va seccionar la seua intervenció en tres punts. El primer d’ells, va deixar patent el respecte a la decisió de les comissions integrants de la Federació. En segon lloc, va destacar que la decisió presa de manera corporativa és conseqüència del moment econòmic global, de la qual la festa no es veu exempta. I en el tercer punt va voler analitzar de forma cautelosa les conseqüències de la decisió, destacant que aquesta no hauria d’afectar a la resta de comissions, i que molt menys s’ha de dramatitzar amb el tema. Respecte a si la rebaixa de pressupostos podria afectar el turisme, Crespo va apuntar que la festa té prou atractiu per si mateixa al marge de les grans falles, i que tan sols el monumentalista serà qui note aquesta baixada de volums. Això si, va voler tenir un record per als artistes fallers, que notaran més aquesta baixada. Finalment, va recordar que la decisió presa per la FFSE és de caràcter conjuntural, únicament per Falles de 2011 i que en absolut té res a vore esta decisió amb la reunió mantinguda entre la Federació i l’Alcaldessa de València, Rita Barberà, tot just una setmana abans que la FFSE fera pública la seua decisió.

ffseA continuació va ser el president de la pròpia FFSE, José Juan Giménez, que va entrar en antena per aclarir que la decisió s’ha adoptat per coherència, i que encara que les comissions que integren la Federació estan unides, són independents i han de tenir cura cadascuna per la seua salut. Va voler més defensar que 100.000 euros ja és una quantitat elevada, i més quan la situació actual, tot i ser de tranquil·litat, és de baixada d’ingressos per la baixada de esponsoritzacions, fallers d’honor i anunciants en els llibrets. El mateix Giménez va defensar que la decisió va ser presa per unanimitat entre les 10 comissions que integren la FFE fa ja alguns mesos, encara que s’haja fet públic en estes dates. A preguntes de l’equip de Veus de Festa sobre el perquè calia deixar per escrit aquest acord, Giménez va voler aclarir que la decisió no era susceptible de prendre’s lliurement, ja que les comissions són independents, però integrants d’un col.lectiu com és la Federació, i a ella es deuen. Com a colofó a la seua intervenció, el president de la FFSE va destacar que la limitació de pressupostos deixa més obert que mai el concurs de falles, ja que qualsevol comissió de la eecció especial competix, en la teoria, en igualtat de comissions, fins i tot les no federades.

afeI precisament aestes últimes, les comissions integrants de l’Associació de Falles d’Especial (AFE), van comptar també amb el seu espai dins del programa. Aquell mateix matí de dimarts, l’AFE enviava als mitjans un comunicat de premsa en què aclarien que de cap manera d’s’adherien a l’acord adoptat per la FFE, per la qual cosa la intervenció de José Ortiz Adalid, president de l’AFE, va servir per desenvolupar aquest comunicat. D’aquesta manera, Ortiz va manifestar que la primera reacció de l’AFE va ser la de sorpresa, passant més tard a malhumorat ja que no s’havia comptat amb les falles de l’Associació, i no obstant això la gran majoria de mitjans de comunicació han menyspreat a la AFE, ja que els titulars han anat encaminats per generalitzar i indicar que serà la secció especial la que baixe els pressupostos, quan en realitat es tracta només de les comissions federades, de manera que se senten ignorats. Ortiz va voler incidir en l’esperit de comissions humils dins de la categoria que tenen les tres comissions de la AFE, ja que s’esforcen a tirar endavant amb pressupostos sensibles als que sí que poden fer front. Sobre la decisió de la FFE, va destacar que si han arribat a aquesta situació és perquè alguna cosa hauran hagut de fer. Ortiz va concloure la seua intervenció destacant que el deure de tota falla és plantar el més gran monument possible, això si, dins les seues possibilitats.

Les obligacions pròpies del càrrec de mestre jajor del Gremi Artesà d’Artistes Fallers va fer impossible que pogués participar José Latorre al programa. Això si, es va comptar amb la presència en els estudis de The Queen Ràdio de Pedro Rodríguez Marín, artista faller, que va ratificar les declaracions de la Federació de Gremis d’Artistes Fallers i Foguerers de la setmana passada, en què acusaven a les comissions de la FFSE de provocar una sensació de malestar a dos mesos escassos per a la plantà, a més de fer perillar prop de mil llocs de treball, entre directes i indirectes, relacionats amb els tallers.

Va ser un Veus de Festa diferent, monogràfic, preocupat pel futur de la Festa i en el qual es van escoltar a totes les parts representades amb el màxim respecte i rigor.

Text: Raquel Úbeda (www.nifunifallas.com)