Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído Aquellas primeras fallas?

Reunions d’urgència pel canvi de dia de Sant Josep

Espantats per un possible canvi de la data de la cremà a partir de 2013 (Alberto Fabra mediante),  i com que encara es pot parlar-ne abans d’una decisió definitiva, la Junta Central Fallera de València, la Federació de Falles de Gandia i la Gestora de les Falles de Torrent han convocat respectives reunions per tractar el tema.

El regidor de Fires i Festes de l’Ajuntament de València i president de Junta Central Fallera, Francisco Lledó, vol reunir a partir de dilluns vinent a fallers i Consell. Per este motiu, ha cridat a diverses agrupacions i delegats de sector per un costat, i a la consellera de Turisme, Cultura i Esport, Lola Johnson, i al conseller de Governació, Serafín Castellano, per altre, per tal de parlar del possible trasllat de Sant Josep a dilluns i arribar a un acord. Això informa Braulio Torralba, director de la publicació Actualidad Fallera, en Facebook.

Per altra banda, la Federació de Falles de Gandia convocarà una reunió de president de falla la setmana que ve per tal de posicionar-se davant del debat obert quant al dia de la cremà, i també demanar a l’ajuntament de la localitat que declare festa local el 19 de març, com ja han fet a València. A la mesa es convidarà també a l’alcalde de Gandia.

I en altre punt de la geografia valenciana, concretament a Torrent, la Gestora de Falles també es reunirà amb els presidents de les 29 comissions d’esta ciutat perquè opinen sobre si preferixen la cremà com ara, el 19 de març, o en dilluns com proposa la Generalitat. D’esta manera s’intentarà unir esforços i tenir capacitat de maniobra per a fer unes bones Falles en 2013. La reunió ja té data, el dimarts 24 de juliol.

Quant a la pujada de l’IVA aplicat als monuments fallers per passar al tipus general (que serà el 21% a partir de setembre), comenta també Torralba que s’estan fent gestions amb Ajuntament i Generalitat per a aconseguir que finalment no s’aplique. En este sentit també treballen les falles de Torrent, ja se sumen a la petició del Gremi d’Artistes Fallers de València de mantenir el tipus reduït (un 10% quan puge) en les falles.