Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído ¿Sabías esto??

L’IVA, en el punt de mira del Gremi de Borriana

escutgremiborrianaCom no podia ser d’altra manera, el Gremi d’Artistes Fallers de Borriana també s’ha declarat en contra de la tributació del 21% que tindran els monuments fallers a partir de setembre. El seu president, Xavi Ribes, opina que Mariano Rajoy no protegix així una festa que pot ser patrimoni cultural immaterial de la Humanitat, i que seria necessària una unió entre els gremis d’artistes fallers per a tenir unió en casos greus com este. Este és el comunicat íntegre.

 

COMUNICAT DEL PRESIDENT DEL GREMI PROVINCIAL D’ARTISTES I ARTESANS
FALLERS DE BURRIANA

Com ja tots sabran, el passat divendres el Govern va anunciar el augment del 8% al 21 % del IVA a aplicar sobre la base imposable dels nostres monuments. A la firma d’un contracte, en la majoria dels casos, estem parlant de IVA inclòs, per lo tant esta pujada d’impostos representa una despesa insuportable per a la majoria dels tallers. Els artistes a mes de suportar el increment de 3% dels nostres proveïdors, (que si ens donen preu de base imposable i no de IVA inclòs), tindrem que suportar també el increment del 13% ja que la majoria hem firmat els contractes per a les falles del 2013.

La repercussió de la mesura a ben segur que es notarà en el carrer, i com també afecta a la majoria dels professionals vinculats a la festa, floristeries, pirotècnia, perruqueries, etc.. difícilment podrem recuperar la quota de negoci aplicant este augment als nostres clients les comissions, ja que estes tenen que fer meravelles per a cobrir el pressupost de cada any.

El sector productiu de les falles es un sector atípic, on el seu creixement és pràcticament nul, cada any se poden contar en una sola mà les falles de nova creació de tota la comunitat, com diuen els governants es un sector singular i únic en el mon i com tal volem protegir-lo sol·licitant a la UNESCO la declaració de patrimoni immaterial de la Humanitat. Vaja manera de protegir-lo senyor Rajoy! Faja el favor de baixar d’eixe despatx d’ordinadors i luxe, de catifa i moqueta, on els seus consellers sols li diuen el que vol sentir, baixe ací a terra a peu de treball, mire en els seus propis ulls les condicions de treball i de supervivència de moltes famílies i després observe i compare el esforç que fan els que estan asseguts al seu costat cada dia i els que estem baix a peu de carrer, reflexione i diguem el que veu.

El Gremi de Burriana no vol ser invisible als ulls dels mitjans de comunicació com el passat dijous va demostrar Canal 9, al ignorar-nos per complet en el seu espai informatiu, pareix ser que quan parlem de falles no mes existeix un Gremi, el de València. Crec precís recordar que existeixen tres Gremis Provincials, el de Alacant en Alacant, el de València en València i el de Burriana a la província de Castelló, i tots junts formem la anomenada Federació de Artistes Fallers i Foguerers de la Comunitat Valenciana.

¿On està la federació? Sempre hem pensat que des de la unió es fa la força i ara que tenim un problema que ens afecta a cadascú per igual, pareix que cadascú te que fer valer el que opina des de la seua caserna general.

Reflexionem i lluitem conjuntament tots els que formem esta festa, per que el nostre crit siga mes fort i des d’eixe despatx a molts kilòmetres de la terra , el senyor Rajoy i els seus consellers , ens pugen escoltar. I si no ho fan només ens queda parlar com sabem els fallers, es a dir, al carrer en les falles del 2013, que a ben segur se veuran més que representats.

Estem segurs de la professionalitat dels nostres artistes i que la flama de aquesta festa ens guiarà per aconseguir un millor futur.

Firmat: XAVI RIBES
PRESIDENT DEL GREMI PROVINCIAL D’ARTISTES I ARTESANS FALLERS DE BURRIANA.