¿Has leído "La plantà"?

L’IVA es fa més gran, i les falles més menudes

marianicorecortoEl president del govern Rajoy, alias Marianico El Recorto, ha pujat l’IVA al 21% com tots ja sabem a estes altures. Però el que no és tan conegut és que alguns productes i servicis que pagaven el tipus reduït començaran a tributar en el general, com els monuments fallers. És a dir, que d’un 8% que paguen d’impostos, des de l’1 de setembre pagaran un 21%. I com que els contractes amb els artistes se solen firmar amb un preu “IVA inclòs”, això significa que hi haurà un 13% menys per a ninots. Si dius “Xé, ¿i això com és?”, continua llegint.

La pujada de l’impost sobre valor afegit que tindrà lloc l’1 de setembre afectarà a tots els espanyols, i com no, a les comissions falleres. En especial es notarà en la falla, ja que de pagar-se un 8% d’IVA per ella, tributarà un 21%. Això vol dir que si ara, un artista faller contracta un monument per 10.000 euros amb IVA inclòs, valdrà 9.259,26 euros descontant-li impostos. Però després de la pujada, el que quedarà per a materials i retribució de l’artista serà  8.264,46, o siga, quasi mil euros menys. Serà la partida més afectada per la pujada de l’impost, però cal tenir en compte que tota la resta de béns i serveis que contracten els fallers (flors, beguda, indumentària pirotècnica, carpes, i fins tot l’electricitat i l’aigua) pujaran de preu, cosa per la qual farà més difícil la situació econòmica de les comissions falleres i afectarà en especial al monument faller.

Ara bé, per tal de reduir l’efecte que l’augment de l’IVA tindrà en el monument, hi ha un truc comptable: preparar una factura amb quasi tot l’import del mateix amb data anterior a l’1 de setembre i en concepte de quantitat a compte, la qual portarà un IVA del 8%, i en març facturar la resta (que pot ser d’un euro) ja amb el nou percentatge del 21%. Això, amb independiència de quan es paguen eixos documents, ja que este fet no afecta a la imposició del tribut.

 

No te importará que usemos cookies, ¿verdad? Pues cierra este cuadro molesto y a disfrutar de la web. Más información

Nuestras cookies no se comen, son unos ficheritos que se almacenan en tu ordenador con información sobre tu navegación por Internet. Las usan prácticamente todas las webs, pero ahora los políticos nos obligan a informarte de que las utilizamos y, por tanto, a molestarte con un mensaje al entrar a esta. Distrito Fallas solo utiliza cookies para reconocer a usuarios registrados y realizar estadísticas de visitas. Esperamos que no te importe que las usemos y que navegues con tranquilidad (y no debería importante, porque ni te vamos a espiar ni a vender nada).

Cerrar