Fallas para falleros y no falleros según Candreu

El vell ‘Pensat i fet’ torna en DVD

pensatifetAhir, l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) va presentar el DVD que recopila tots els números de la revista Pensat i Fet entre 1912 i 1972.  Són 57 números i 2.400 pàgines en eixe disc que commemora el centenari de la seua aparició. La publicació, segons va dir el president de l’ADEF Gil-Manuel Hernández, demostrava la unió entre cultura i falles que existia fins als anys seixanta.

pensatifet1925

El Pensat i Fet va ser una publicació cultural, satírica i fallera que va tindre un gran èxit de públic, però a més va ser molt especial per diverses raons. Molt implicada amb el valencià, va ser una de les primeres revistes en utilitzar les Normes de Castelló; a més, les seues conviccions en este sentit eren tan grans que  en 1945 va publicar-se completament en vers per evitar la censura que prohibia escriure prosa en eixa llengua, i fins i tot no va eixir en 1946 abans que tenir textos en castellà.

Durant la seua existència, va tenir col·laboracions d’escriptors tan reconeguts com Santiago Rusiñol, Maximilià Thous, Constantí Llombart, Teodor Llorente, Carles Salvador, Francesc Almela i Vives, Enric Soler i Godes, Xavier Casp, Joan Fuster, Maria Beneyto i Amèlia Comba, i de il·lustradors com Rusiñol, Benlliure, Pinazo o José Capuz. Ells són una prova del compromís amb la cultura que tenia Pensat i Fet, i com diu Gil-Manuel Hernández, la revista era una demostració de com històricament la cultura i les Falles han anat de la mà.

El DVD s’ha posat a la venda al preu de 20 euros en alguns quioscos de València i en la web Numerossueltos.com.