¿Has leído "La cremà"?

El vell ‘Pensat i fet’ torna en DVD

Ahir, l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) va presentar el DVD que recopila tots els números de la revista Pensat i Fet entre 1912 i 1972.  Són 57 números i 2.400 pàgines en eixe disc que commemora el centenari de la seua aparició. La publicació, segons va dir el president de l’ADEF Gil-Manuel Hernández, demostrava la unió entre cultura i falles que existia fins als anys seixanta.

El Pensat i Fet va ser una publicació cultural, satírica i fallera que va tindre un gran èxit de públic, però a més va ser molt especial per diverses raons. Molt implicada amb el valencià, va ser una de les primeres revistes en utilitzar les Normes de Castelló; a més, les seues conviccions en este sentit eren tan grans que  en 1945 va publicar-se completament en vers per evitar la censura que prohibia escriure prosa en eixa llengua, i fins i tot no va eixir en 1946 abans que tenir textos en castellà.

Durant la seua existència, va tenir col·laboracions d’escriptors tan reconeguts com Santiago Rusiñol, Maximilià Thous, Constantí Llombart, Teodor Llorente, Carles Salvador, Francesc Almela i Vives, Enric Soler i Godes, Xavier Casp, Joan Fuster, Maria Beneyto i Amèlia Comba, i de il·lustradors com Rusiñol, Benlliure, Pinazo o José Capuz. Ells són una prova del compromís amb la cultura que tenia Pensat i Fet, i com diu Gil-Manuel Hernández, la revista era una demostració de com històricament la cultura i les Falles han anat de la mà.

El DVD s’ha posat a la venda al preu de 20 euros en alguns quioscos de València i en la web Numerossueltos.com.

No te importará que usemos cookies en esta web, ¿verdad? Si sigues navegando, entendemos que no. Más información

Las cookies son unos ficheritos que se almacenan en tu ordenador con información de tu navegación. Las usan prácticamente todas las webs, pero ahora los políticos nos obligan a informarte de que las utilizamos y, por tanto, a molestarte con un mensaje al entrar a esta. Distrito Fallas sólo utiliza cookies para reconocer a usuarios registrados, estadísticas y gestionar la posible publicidad, sin enviar ningún tipo de información personal. Si continuas navegando en la web sin cancelar su uso en tu navegador, entendemos que no te importa (y no debería importante, porque ni te vamos a espiar ni a vender nada).

Cerrar