Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Així van anar les xarrades de Torrent

IMG 2934b

Este cap de setmana han tingut lloc tres xarrades que, dins de les jornades culturals de l’Agrupació de Falles de Torrent, han tocat tres temes dels que tenen més fanàtics dins del món faller: la indumentària, el monument i les representants. En el primer cas van comentar-se coses com que la indumentària de la festa no té res a vore a com vestien els valencians d’abans, en el segon que les falles actuals apenes tenen crítica i en el tercer, que a les falleres majors de València i altres localitats les miren sempre amb lupa.

El col·loqui sobre indumentària valenciana va ser l’últim que va celebrar-se, i va tenir com a complement una exposició on hi havia un vestit de valenciana que eran realment del segle XVIII, el vestit dissenyat per Francis Montesinos per a la Falla Mossén Sorell-Corona en les festes de 2005, i el creat per Ernesto de Sostoa per a Ángeles Hernández quan va presentar la gala d’elecció de les corts d’honor de la fallera major de València.

P1060857

María Victor Liceras, una de les ponents d’este últim debat moderat per Kepa Llona, va insistir que cal diferenciar molt la part festiva de la indumentarística. En la mateixa línia, Salvador Mercado va dir en la mateixa xarrada que la indumentària de la festa no té res a vore a com vestien tradicionalment valencians i valencianes. Ernesto de Sostoa va culpar d’açò els propis indumentaristes, perquè es guien per les modes i per les sol·licituds del clients per models originals.

IMG 2957B

Per altra banda, en la jornada sobre monuments fallers celebrada dissabte, els artistes fallers Pere Baenas, Vicente Martínez Aparici, Óscar García, Dani Jiménez Zafrilla i Paco Carrasco, moderats pel locutor de Ràdio 9 Alejandro García, van comentar els avanços tecnològics en els tallers i la pèrdua de crítica de les falles a canvi de l’estiticisme. De tota manera, assenyalaren que esta bé que estistisquen diferents estils de falla.

MG 2672

I en el primer debat, dedicat a les falleres majors de les diferents localitats, Sandra Fas, fallera major de Torrent 2009, va explicar el procés de selecció en esta ciutat i de la seua part negativa, les quinieles. Míriam Boluda, fallera major d’Alzira 200, va destacar la importància de la naturalitat en el càrrec. Per altra banda, ella i la reina fallera de Borriana 2010, Sara Rubio, van comentar que el consistori les pagaba la indumentària, cosa que permetia que qualsevol xica poguera estar en el càrrec amb independència de la condició econòmica. En altre ordre de coses, Internet i els fòrums fallers van eixir a la conversa de la mà d’Àngela Bataller, fallera major de Gandia 2008. Per últim, Marta Querol, fallera major de València 1988 i moderadora de la xarrada, va destacar que és important portar bé el moment en què es deixa el càrrec, a la qual cosa pot ajudar participar en la festa com a mantenidora, presentadora d’actes o jurat, que de pas és una manera de tornar tot el que la festa els ha donat.