Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído La falla de La Margot?

L’ADEF presenta la ‘Revista d’Estudis Fallers’

downloadLa Revista d’Estudis Fallers no ha faltat a la seua cita d’enguany (cosa que no és poc en els temps que córren), i va presentar-se ahir al casal de Na Jordana. En l’acte, l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), editora de la publicació, va fer menció de les principals tasques que ha portat a termini en els vint anys que complix en 2010. Així mateix, també va entregar-se el Premi Enric Soler i Godes al Millor Article de Llibret a un text de Ramon Estellés publicat per la Falla Pere Cabanes-Joan XXIII de València, el títol del qual és  “Les particularitats d’un any faller: l’any 31”.

ref1 e1267625666528Primer que res, el president de l’ADEF, Gil-Manuel Hernández, va recordar com va fundar-se l’associació i va introduir un vídeo on s’esmentaven aquelles publicacions, debats i altres activitats que destaquen en tota la seua història. A continuació va fer-se entrega del Premi Enric Soler i Godes a l’autor de l’article guardonat, qui va rebre l’estendard de mans d’Hernández i d’un representant de l’editorial Denes, patrocinadora del premi. Seguidament va passar el torn de paraula a Jesús Català, codirector de la Revista d’Estudis Fallers, qui va explicar el seu contingut i la seua filosofia, apuntant que és una publicació de caràcter científic, amb la qual cosa queda assumit que no està dirigida al públic en general (de fet, la tirada són només 350 exemplars), i recordant que està oberta a col·laboracions externes a l’ADEF, sempre que s’ajusten a les normes de l’editor. L’acte va finalitzar amb un vi d’honor on va celebrar-se l’aniversari de l’ADEF amb una tarta i un brindis.

El contingut del número presentat inclou un dossier sobre els drets d’autor i les falles en el qual han col·laborat Salomé Cuesta, Carlos Ortín, Hernan Mir i Jesús Peris. En la secció “Materials d’Estudi” hi ha un article sobre la falla municipal de 1987 (aquella que era una còpia del balcó de l’Ajuntament) escrit per Ivan Esbri, un altre escrit per Frederic Oriola sobre l’estrena del pasdoble El Faller en 1929, i un treball de Jesús Díaz sobre el Museu de les Fogueres d’Alacant. L’apartat “Estudis” conté textos sobre les falles del segle XIX basades en obres teatrals (dels autors Elvira Mas i Jorge Vitores), el significat i la dimensió estètica de les falles infantils (escrit per Alba Sánchez Orús), el paper de la dona en les Falles (de Pauline Sterckx), la trajectòria història dels estudis fallers (de Gil-Manuel Hernández i Jesús Català) i la pintura en les falles (article guanyador del Premi Enric Soler i Godes 2009, escrit per Guillem Alborch). Tanca el contingut de la revista una sèrie de ressenyes de publicacions falleres.