Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Art i falles en el llibret de Joan d’Aguiló

portadaJAArt, literatura, falles apologètiques i astronomia són els temes que toca el llibret de la Falla Joan d’Aguiló-Gaspar Aguilar, presentat recentment. El volum d’enguany, amb quasi 300 pàgines, té el títol Il·lustradors d’ahir i hui i en ell han col·laborat experts com Rafael Contrera (il·ustrador), Joan Castelló (investigador de les Falles i periodista), Josep Huguet (historiador), José Miguel Arce (llicenciat en Belles Arts) i Ricardo J. Vicent (impressor).


L’obra està coordinada per José Olivert, Juan Carlos Lozano i José Luis Ortega, i combina la part tradicional d’este tipus de publicacions (l’explicació i relació escrita per Empar Cabrera, les fotos de les representants de la falla i la informació de les activitats), amb monografies i estudis de temes culturals, esta vegada referits a l’art.

El llibret té una part central dedicada als il·lustradors. En ella, Rafael Contreras, doctor en Belles Arts, fa un perfil dels millors il·lustradors valencians del segle XX. Per altra banda, José Aguilar explica les claus del seu treball com a il·lustrador que l’ha portat a realitzar incursions en el món del còmic, la publicitat-cartelleria i tot tipus de treballs relacionats amb el món editorial. El volum també inclou una entrevista amb l’artista Joaquín Michavila, un dels més genuïns representants valencians de les avantguardes artístiques del segle XX, amb una obra marcada per l’abstracció i la tècnica constructivista.

En el capítol dedicat a la festa, Joan Castelló, periodista i membre de l’Associació d’Estudis Fallers, realitza un estudi sobre les falles apologètiques, en el qual es recull l’origen d’este tipus de cadafals a finals del segle XIX i les seues diferents modalitats, que inclouen les falles laudatòries de personatges destacats, les d’exaltació patriòtica, les d’enaltiment del valencianisme, les costumistes, les falles publicitàries i les de congressos.

Josep Huguet Chanzà, historiador i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, fa una aproximació a la figura literària de Teodor Llorente Olivares com a homenatge previ al centenari de la seua mort, que es commemorarà el 1911.

José Miguel Arce
, llicenciat en Belles Arts, fa una aproximació al llegat de Jeroni Muñoz, coetani de Lluís Vives, Tomas Moro i Erasmus en el segle XVI, i un dels astrònoms valencians més importants de tots els temps. A més, l’impressor Ricardo J. Vicent ens introduïx finalment en el món de la impremta, amb un relat sobre els diferents suports de l’escriptura (el pergamí, el papir …), el naixement de la indústria del paper a Espanya (amb Xàtiva com a primer centre productor) i els primers llibres impressos a València.