¿Has leído "La plantà"?

Així serà (més o menys) la falla de Castielfabib

¿Com serà la falla de Castielfabib-Marqués de Sant Joan? Ni punyetera idea, ja que encara no està clar. El que sí hi ha definit és de què tractarà, concepte a partir del qual l’artista Marcelo Fuentes ha dibuixat el que hi ha a continuació. Els artistes que la realitzaran seran, recordem, David Moreno i Miguel Arraiz.

No, no se sap encara com serà exactament la falla, ja que la seua forma va evolucionant al llarg de tot el seu procés de construcció segons les dificultats tècniques trobades. Per este motiu no hi ha un esbós pròpiament dit, sinó una representació gràfica del guió a partir del qual es desenrotlla. La imatge de Marcelo Fuentes s’acompanya un text que, amb el mateix títol que la falla, S’està lliurant una batalla encara que no ho sàpigues, explica la idea del monument que es plantarà.

Esbós falla Castielfabib 2013

S’està lliurant una batalla encara que no ho sàpigues, s’està lliurant tant si t’agrada com si no.

Vull amagar-me, desaparèixer, fugir d’ací, esperar que altres lluiten, que altres caiguen. Vull tornar al meu refugi, però no puc, no em deixen. No els conec de res, no sé quina cara tenen, no els importa quina cara tinc, sols sé que usen armes contra les meues paraules, amenaces contra els meus arguments, pors contra els meus somnis. La por és la seua gran arma i ja no puc sentir-me segur.

Els nostres refugis van caient un darrere l’altre i cada vegada és més difícil defensar-se. I si aconseguisc amagar-me? Què trobaré quan passe la tempesta? Potser la ignorància vestida de prepotència que ens governa ens salvarà? No, nosaltres mai vam ser la seua prioritat. Amagar-se ja no és la solució.

Protegir-me només jo seria com convertir-se en un home sense rostre, en un d’ells. Si no ets un d’ells et consideraran el seu enemic.

La batalla s’està lliurant encara que no l’entenga, però això no és excusa per pretendre que altres lluiten per mi. Si tots cauen… per a què haurà servit salvar-se?

Hem de seguir utilitzant paraules, arguments i somnis per sobreviure a la tempesta, aprendre d’ella i ser capaços de construir un refugi, un refugi fet entre tots i per a tots. Un refugi on reflexionar i buscar solucions. Un refugi on no siga necessari amagar-se, on la por no puga atrapar. Un refugi per quan torne la tempesta, perquè segur que tornarà.

Recorda que es lliura una batalla encara que no ho sàpigues, recorda que es lliura una batalla i encara es pot guanyar.

 

De l’esbós de la falla s’ha realitzat una tirada de 50 exemplars, els quals podran adquirir-se a 40 euros sota comanda.