Na Jordana ressuscita el cavall de Rubert

No és cap pel·lícula de zombies equins, sinó més bé que la Falla Na Jordana farà en la seues falles de 2013 un homenatge al cavall de Troia que Ricardo Rubert, artista faller innovador allà pels seixanta (sí, ja n’hi havia), va plantar a l’actual plaça de l’Ajuntament fa 50 anys. La construcció de la falla va per bon camí, i si no t’ho creus, mira la foto…

En 1963, l’artista Ricardo Rubert va plantar una falla en la aleshores plaça del Cabdill que no era com la resta. Nuevo Caballo de Troya o Cadacual y su caballo de Troya era un nou concepte, allò que ara anomenem “innovador”, el qual representava la idea de canviar l’estètica fallera des de dins, apropant-se a les fronteres de l’art per a fer-la més universal. Tot això estava molt bé, però la corrent tradicional de barroquisme en el cadafal faller no la va vore amb bons ulls.

1963 Falla Pl Cabdill web
Falla Plaça del Cabdill, 1963

Mig segle després, Na Jordana fa un homenatge a eixa falla i al seu artista amb el seu projecte Odissea, en el qual estan implicats els dos monuments de 2013, el gran i l’infantil.  Hui en dia s’està utilitzant la mateixa llibertat i originalitat que Rubert va utilitzar en el seu cavall de Troia, seguint els principis que fa les falles de Na Jordana tan personals: l’esforç, la implicació, l’ esperit crític i el compromís.  El Grup Creatiu Ítaca és l’encarregat de realitzar este projecte de principi a fi, col·lectiu que està format per Ramón Pla, Joan S. Blanch, Manolo Garcia, Javier Álvarez-Salas Salinas, Sergio Penadés, Jesús I. Catalá, Josep V. Llopis, Vicent i Pere Borrego.

tallernj13
Taller de la falla de Na Jordana 2013 (foto: www.najordana.es)

 

No te importará que usemos cookies, ¿verdad? Pues cierra este cuadro molesto y a disfrutar de la web. Más información

Nuestras cookies no se comen, son unos ficheritos que se almacenan en tu ordenador con información sobre tu navegación por Internet. Las usan prácticamente todas las webs, pero ahora los políticos nos obligan a informarte de que las utilizamos y, por tanto, a molestarte con un mensaje al entrar a esta. Distrito Fallas solo utiliza cookies para reconocer a usuarios registrados y realizar estadísticas de visitas. Esperamos que no te importe que las usemos y que navegues con tranquilidad (y no debería importante, porque ni te vamos a espiar ni a vender nada).

Cerrar