¿Has leído "El Coloso que resucitó"?

Les juntes locals, en peu de guerra

Els fallers de fora del cap i casal , com els de dins, estan un poquet farts de fer el mateix que el ninot de la foto i s’estan mobilitzant. Per una banda, les falles de Torrent i la seua Junta Local Fallera han demanat a Hisenda que deixe l’IVA de les falles en el 10%, i no en el 21% com marca la nova llei; per altra, la Junta Local Fallera  de Cullera ha suspés la celebració del Mig Any perquè l’ajuntament li deu moltíssim de la subvenció que tenen (i ni Rappel sap quan li la pagarà). Per últim, este dijous es reuniran totes les juntes locals falleres per a parlar del possible canvi de dia de la cremà al tercer dilluns de març.

IMG 0572b
Falla municipal de Torrent 2011

La cosa està mogudeta. La Junta Gestora de les Falles de Torrent i l’alcaldessa de la ciutat, Amparo Folgado, com a presidenta de la Junta Local, han presentat sengles escrits demanant al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques que el tipus de l’IVA dels monuments fallers continue sent el reduït, ara el 10%, i no el general, el 21%. Consideren que esta pujada de l’impost indirecte repercutix en la qualitat de la falla, base de la festa, amb la qual cosa es reduiria el prestigi d’esta tradició.

Per altra qüestió ha emés un comunicat la Junta Local Fallera de Cullera. En vista que només han cobrat un 20% de la subvenció de 2012, i això encara que s’havia deixat a la meitat respecte l’any anterior, l’organisme està passant per un mal moment econòmic. Molts proveïdors de l’exercici passat no han cobrat, i són les pròpies comissions falleres les que han hagut d’avançar diners per als pagaments imprescindibles, així com destinar les subvencions que rebien de la Junta Local a pagar deutes de la mateixa. En vista d’esta situació, i tenint en compte que no se sap quan cobrarà tot el que li deu el consistori, han decidit suspendre el Mig Any que havia de celebrar-se el 15 de setembre. A més, es convocaran assembles de presidents per a decidir quins actes es llevaran també, que en principi seran tots que suposen despesa com els campionats esportius i les entregues de premis.

Però a més, dijous les juntes locals es pronunciaran sobre l’altra polèmica de l’estiu: el canvi de data de Sant Josep. Serà dijous que ve quan es reuniran per a opinar d’este tema amb el qual estan marejant els polítics amb l’excusa dels avantatges econòmics que suposaria. El dia anterior se’n pronunciarà l’Assemblea de Presidents de la Junta Central Fallera de València.