¿Has leído "La plantà"?

S’armà el betlem… o la mascletà

ayuntamiento y bomba atomicaS’ha muntat una bona. Després d’una sonada protesta d’un grup on es trobava la Coalició Compromís durant la mascletà de divendres a la plaça de l’Ajuntament de València, en la qual es van dirigir al balcó del consistori i en especial a l’alcaldessa Rita Barberà i a les falleres majors i corts d’honor, s’ha creat una gran polèmica en les xarxes socials i en els mitjans de comunicació. Per una banda, uns consideren intolerable barrejar Falles i política i veuen en eixa actitud  una falta de respecte a les representants de la festa, i per altre costat es considera que la festa és de tots i no de només el PP.

Tot ha partit del fet que representants i simpatitzants de Coalició Compromís van estar presents en una protesta durant una mascletà en contra dels retalls i de la corrupció del PP. Esta situació va generar malestar en el partir que governa l’ajuntament i entre part del col·lectiu faller, cosa a la que va respondre Compromís reclamant al PP que deixe d’usar les Falles de forma partidista i respecte l’oposició i als ciutadans. Segons la notícia publicada en el digital VLC Ciudad, esta formació política va ser respectuosa amb la fallera major i les seues corts d’honor, ja que les protestes anaven dirigides a l’alcaldessa. En la mateixa línia escriu Pere Fuset en el mateix mitjà, component del Consell Rector de Junta Central Fallera i membre de Compromís, defensant la idea que la festa és de tots i totes i denunciant que el PP intenta instrumentalitzat tot allò popular en contra de la gent progressista. Afegix també que este atac dels populars té a vore amb què eixa formació va presentar dimarts passat idees per a millorar les Falles, les quals van tenir una bona acollida en la premsa fallera. Per altra banda, ja en to més general encara que relacionat amb el cas, ha tornat a l’actualitat un article de Josep Lluís Marín escrit fa cinc anys on es repassa la utilització política del balcó de l’ajuntament durant les mascletades.

En el bàndol contrari, una de les primeres reaccions va ser la de Félix Crespo, anterior regidor de Fires i Festes de l’Ajuntament de València. En un comunicat publicat en el seu perfil de Facebook i en VLC Ciudad, Crespo va estar d’acord en el fet que les Falles són una festa per a tots i ha de ser independent de la política, i es dirigix a Compromís demanant-los que proteste pels mitjans adequats i no en actes festius, ja que el motiu de la queixa res té a vore amb les Falles ni amb les seues representants, a les quals considera que s’ha insultat i desqualificat.

En este sentit, ja són diverses agrupaciones falleres les que han emés comunicats oficials. L’Agrupació Mercat de Jesús afirma que “està en contra de la utilització de les Falles per part de qui diu no entendre-les i de qui únicament les utilitza per als seus fins”. També condemna el suposat atac a les falleres majors de València i a les seues corts d’honor, demanant finalment respecte per a elles. La mateixa opinió conté el comunicat conjunt de 23 agrupacions falleres, en el qual mostren el seu malestar i el seu absolut rebug als successos ocorreguts en la mascletà on afirmen que s’han insultat i vexat a les representants de la festa, incloses les infantils. Per això els agradaria que els protagonistes de les protestes abandonen eixa actitud, ja que les falles no entenen de política i tots van en la mateixa direcció, tenir les millors festes del món.

També falleres majors de València d’altres anys han emés un comunicat on donen el seu suport a Sandra Muñoz i Rocío Pascual, les d’enguany.  En el text es recorda que els Falles s’han celebrat des de dins de diversos regímens polítics, i que des de 1980, en què comencen a triar-se democràticament les falleres majors de València i les seues corts d’honor, esta figura s’ha desvinculat de la política. Recorden que la seua figura s’ha respectat al llarg dels anys en què han passat diversos alcaldes pel consistori, i es lamenten que sense raó per a fer-ho, s’hagen tractat malament a les falleres majors d’enguany segons el seu punt de vista. Les seues predecessores manifesten la seua indignació davant estos fets, i més quan es dirigixen també a xiquetes entre 8 i 11 anys que no entenen què està passant. Demanen igualment que es deixe brillar en pau a les Falles.

El cas no està tancat i continuen les reaccions a favor i en contra de Compromís. Hui, per exemple, s’ha convocat als fallers a donar suport a les falleres majors de València també durant la mascletà.