El casal de Conserva tanca per ordre judicial

No és el primer ni serà l’últim, però el cas es que el casal de la Falla Conserva-Berenguer Mallol ha sigut tancat cautelarment per ordre del jutjat, prohibint-se en ell tota activitat lúdica, recreativa o musical des de les deu de la nit. Esta decisió judicial és conseqüència de la denúncia interposada contra la comissió per la comunitat de veïns, i suposa un capítol més d’una llarga història de conflictes per culpa dels casals.

Tot va començar quan la Falla  Conserva, propietària d’un xicotet local al número 9 del carrer amb el mateix nom, va decidir cobrir el pati del mateix per tal que caberen millor els fallers. Esta decisió va provocar que el propietari del primer i únic pis denunciara la falla al·legant que les obres perjudicaven els seus drets, donant-li la raó el jutge i obligant per tant a enderrocar-les (curiosament, Google Maps ha fotografiat un moment de la demolició). Com que tornaven a tenir un espai insuficient per als fallers, van llogar en la mateixa plaça on planten la falla una planta baixa que inclou una nau bastant ampla. L’activitat fallera en ella va fer que alguns veïns de l’edifici cridaren dia i nit a la policia pels sorolls suposadament molestos, cosa que es va traduir en una denúncia davant el jutjat en la qual s’acredita l’excessiu nivell de so amb proves pericials, segons informa Levante-EMV. El juí encara està pedent, però de moment s’ha decretat el tancament cautelar del local com es deia al principi.

[singlepic id=39 w=320 h=240 float=right]Estos conflictes amb el veïnat han tingut clares conseqüències en l’activitat de la comissió. L’elevat cost financer que han tingut van suposar, per exemple, que el monument gran, participant normalment en les categories primera A i B des de 1990, baixara a la secció quarta A en 2009, pujant lleugerament un poc en 2010, fins a tercera B. Tampoc va haver-hi mascletà cap dia d’estos dos últims anys.

La setmana que ve els fallers decidiran en una junta general extraordinària com solucionar els problemes de casal. Les alternatives són, principalment, quedar-se amb el gran i insonoritzar-lo (el que comportar un gran cost, ja que té molta superfície), o bé tornar al casal menut i pactar una solució amb el veí per a que deixe cobrir el pati. En eixa difícil deliberació s’intentarà posar fi als conflictes amb el barri, trobar un espai adequat per a la comissió, i per què no, recuperar en un futur pròxim el nivell en monuments que ha tingut esta falla del Districte Marítim.