Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Pelis de falles

fallescelluloide e1265572665574¿Cansat de tant Avatar i altres produccions nordamericanes? ¿Preferixes una falla real a un bitxo lleig fet amb ordinador? Aleshores, ves-te’n al Museu Valencià de l’Etnologia els dies 16 i 17 de febrer a gaudir de cine relacionat amb les Falles. Les projeccions començaran a les 19.30 hores. Per a saber la cartellera fallera que han preparat Junta Central Fallera, l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), l’Institut Valencià de Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (IVAC) i l’esmentat museu, continua llegint…

En els últims anys tant la Junta Central Fallera (JCF) com el Centre de Documentació i Difusió de la Festa de les Falles (CDF) han recuperat còpies d’antigues pel·lícules sobre falles, algunes de les quals estaven a l’arxiu de la JCF. En concret, es tracta de documentals, filmacions del NO-DO (dels anys quaranta i cinquanta) i de pel·lícules de promoció de les Falles (dels anys seixanta, setanta i huitanta). Es tracta d’un material fílmic d’interés, perquè enriquix la documentació gràfica més coneguda i difosa sobre estos anys, consistent bàsicament en fotografies i imatges estàtiques. Les filmacions recuperades no sols mostren les falles més destacades de cada any, sinó que, a més, donen compte d’alguns dels festejos i actes de l’època (alguns dels quals hui en dia ja han desaparegut del programa d’actes, com ara la cavalcada de l’indult del foc, les ascensions en globus o actes benèfics com el repartiment de menjar). Tot plegat, ens permet aproximar-nos, tot i que siga parcialment i a través d’un discurs fílmic dirigit, a les Falles d’aquells anys.

cifesa e1265574284752Així, es pot vore la transformació que han experimentat les activitats ¡ relacionades amb la festa i els actes que en formen part: els antics mètodes de plantar falles (hi ha imatges d’una plantà al tomb), l’evolució de la indumentària (masculina i femenina), les tècniques en la construcció de ninots (figures de cera vestides amb roba), la temàtica tractada pels cadafals, el transport de peces de les falles, els antics obradors dels artistes (als terrenys de l’antiga Fira de Mostres), l’Ofrena o les disparades pirotècniques, entre d’altres.

Per tot això, tant de la Junta Central Fallera, com des de l’Associació d’Estudis Fallers, el Museu Valencià d’Etnologia o l’Institut Valencià de Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (IVAC), hem cregut convenient rescatar i difondre el ric patrimoni cinematogràfic relacionat amb la festa fallera, d’indubtable valor etnològic, per tal que puga servir de vehicle per al seu millor coneixement i estudi. En eixe sentit, en esta primera edició de Falles de Cel·luloide, hem programat una selecció del material disponible, que repassa la història de les Falles al llarg del segle xx, especialment en la seua segona meitat, combinant filmacions del NO-DO amb altres anteriors i alguns films posteriors, tant d’àmbit més casolà com també de caire turístic. Cada sessió estarà oberta per una breu xarrada introductòria, i a les projeccions els seguirà un debat amb el públic, ja que es pretén la màxima divulgació d’estos materials per a una millor posada en valor patrimonial de la festa de les Falles.

SESSIÓ I

(dimarts 16 de febrer, 19.30 h.)

Presentació de la sessió a càrrec de Nacho Lahoz Rodríguez (cap de conservació de l’IVAC)

Projeccions:

Valence: Fête traditionnelle des Falles («Fires i Festes de València»). França, 1917. Pathé-Gaumont. Arxiu CDF. Es tracta del documental més antic que s’ha trobat sobre les Falles.

Postdam 12 («Valencia. Exposición humorística, 1937»). França, 1937. Film Popular. Filmoteca de Catalunya i Arxiu CDF. Aquest breu noticiari amb locució francesa repassa l’exposició dels ninots de les quatre falles antifeixistes que no es van arribar a plantar en 1937 i que foren exposats a la Llotja de València.

Fallas en Valencia. Espanya, 1943. CIFESA. Dir.: Arturo Ruiz Castillo. Guió: José Ángel Ezcurra, Vicente Coello i Ángel Jordán. Documental que reflectix els canvis experimentats per l’univers faller en l’organització i celebració de la festa, arran de la constitució de la JCF.

Valencia («Fallas, 1944») NO-DO. Noticiario A – núm. 65 (març). Espanya, 1944. Filmoteca Espanyola i Arxiu JCF. Noticiari que revisa alguns dels principals actes del programa oficial de festes del 1944, així com una selecció dels monuments que van ser plantats aquell any en la ciutat de València. –

València («Fallas, 1945») NO-DO. Noticiario A – núm. 118 (abril). Espanya, 1945. Filmoteca Espanyola i Arxiu J.C.F. Noticiari on, a més de les falles plantades en la ciutat aquell any, trobem imatges d’una disparà i de la cremà d’una falla.

Valencia y sus fallas. NO-DO. Espanya, 1947. Filmoteca Espanyola i Arxiu JCF. Noticiari que mostra el treball de diversos artistes fallers als seus obradors i conté imatges d’alguns festejos ja desapareguts.

Total: 44 minuts

Comentari i col·loqui

SESSIÓ II

(dimecres 17 de febrer, 19.30 h.)

Presentació de la sessió a càrrec de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF)

Projeccions:

Valencia. Espanya, 1969. Dirección General de Promoción del Turismo amb la col·laboració del CITI de València. Arxiu JCF. Documental turístic sobre la província, on a més de visitar-se diversos obradors fallers es revisen alguns dels actes més reeixits de la seqüència ritual fallera (mascletà, plantà, ofrena, cremà).

Film amateur de la Falla Exposició. València, dècada dels setanta. Rodat per Rosendo Sorlí. Arxiu: CDF. Pel·lícula que, més enllà del seu caràcter privat o del seu àmbit “aficionat”, ha permés conservar fragments íntims de la història i de la memòria fallera tan interessants com aquells altres que la indústria va captar.

La noche del fuego. Espanya, 1982. Dir.: Raul Peña. Caja de Ahorros de Zaragoza-Aragón y La Rioja. Arxiu : JCF. Documental d’homenatge a València, que va aconseguir el primer premi al millor documental en el XIII Festival de Cinema de Moscou (juliol de 1983).

Total: 49 minuts

Comentari i col·loqui