Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído La Ofrenda de Flores?

Ens fiquem en reformes?

S’ha armat “el lío” amb les últimes assamblees de presidents. Problemes de funcionament, com la proposta de la Falla Santa Maria Micaela-Martí l’Humà per a canviar detalls de l’Exposició del Ninot que va ressuscitar després d’un any, han tornat a alçar veus que demanen reformar l’actual Reglament Faller. “Se armó el Belén” (que no la Belén Esteban).

Junta Central FalleraMolt s’ha parlat últimament del Reglament Faller de Junta Central Fallera, després dels últims esdeveniments en les assemblees de presidents. Per un costat es diu que no s’aplica bé i per altra que no és vàlid per a solucionar els problemes de les solucions.

Un dels detonants d’estes opinions han sigut la proposta de la Falla Santa María Micaela-Martí l’Humà per a modificar aspectes de l’Exposició del Ninot, que quasi un any després de presentar-se, reapareix com a “urgent” a l’assemblea i el president de Junta, Francisco Lledó, no l’accepta perquè segons les seues paraules, qualsevol proposta ha de passar prèviament pel ple d’este organisme. Esta actitud ha provocat opinions com la de Quique Almero, que es queixa de la deixadesa en este tema i també de les formes de Junta, donant a entendre que les propostes de les comissions no van a cap lloc perquè els de l’Ajuntament fa el que li ven en gana. En un sentit similar es pronuncia Raimundo Yagüe en el seu blog, on qualifica de “malabarista” a Lledó pels seus “trucs” per a ignorar les funcions de l’assemblea. Precisament en este debat van sentir-se estes paraules del regidor que van donar molt a parlar també:

Mestre en "recortes".De tota manera, no es tira tota la culpa a Junta Central Fallera en este assumpte, ja que hi ha veus que també critiquen la passivitat de molts presidents en les votacions. Així ho afirma Roberto Gómez en la seua web Hablemos de Fallas, on es pregunta si és por o prudència la raó de no pronunciar-se en determinats temes. En el mateix text es posa a favor de crear una Federació de Falles, al mateix estil de Gandia, on siguen les pròpies comissions les que constituïsquen un organisme rector. Ara bé, també diu que seria bastant difícil perquè cadascuna va “pel seu costat”. També parla de reformar el Reglament Faller, com ho fa des de les xarxes socials i des de la web de la revista on escriu, Julio Fontán. Precisament fa poc ha publicat un article on defén la necessitat d’actualitzar eixa norma, posant-ne com a prova també casos on els conflictes fallers han acabat en tribunals ordinaris com la denegació de la creació d’una nova comissió o la inhabilitació del president de Salamanca-Comte d’Altea.

Ara bé, també hi ha opinions a favor de deixar el Reglament Faller com està. Este dilluns, Paco Yago, amb llarga trajectòria en Junta Central Fallera, deia en el programa radiofònic Veus de festa que el que calia era interpretar bé la norma. I naturalment, el propi Francisco Lledó ja va dir clarament que no es modificaria, que ja era bastant flexible per a no haver-hi eixa necessitat.

Per acabar (d’embolicar-la), la proposta de Santa María Micaela arriba al ple i finalment es presenta, però no és exactament la que planteja esta falla. Aixó ho denuncia en la darrera assemblea de presidents, com confirma resumidament la web de Junta Central Fallera.