Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído ¿Sabías esto??

Cambiem les Falles!

És una de les conclusions de la primera jornada “Les Falles, a la Nau” celebrada ahir a la Universitat de València, on va debatre’s el model actual de la Festa. Els experts que van participar van coincidir que la festa com està no els agrada, i necessita mecanismes de participació, per tal d’acordar objectius que reforcen la festa i li donen més projecció. En definitiva: que no els agrada el funcionament amb una Junta Central Fallera.

Sembla que a ningú dels participants en el debat va agradar-li com està organitzada la festa de les Falles actualment, en especial el sistema piramidal actual amb Junta Central Fallera en la punta. Els ponents que van donar les seues opinions al respecta van ser Francesc Cabañes, gestor cultural; Raimundo Gómez, membre de la Falla Corretgeria-Bany dels Pavesos; José Palacios, vicepresident de la Federació d’Hostaleria de València, i José Giménez, president de la Falla Cuba-Literat Azorín; els qual va moderar el gestor cultural José Martínez Tormo, qui també pertany a l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), organisme organitzador de les converses.

Les Falles a la Nau

En este sentit, Cabañes va suggerir un sistema de treball on participen tots els agents que participen en les Falles (fallers, artistes fallers i Ajuntament) per tal d’establir un consens que soluciones unes necessitats mínims per a tots. D’esta manera es podria respondre millor a canvis que venen imposats des de fora de la festa, com el recent canvi d’IVA o la proposta del canvi de la cremà. També va posar en dubte la forma de gestió actual de la festa amb Junta Central Fallera en el cap, ja que este model no permet adequadament la participació dels agents. El president de la Falla Cuba-Literat Azorín, per la seua banda, que encara que els fallers gestionen i financien altruistament una festa de gran incidència econòmica, cultural i social, esta no té una estructura forta ni suficient projecció externa.

El canvi de data del dia de la cremà va ser un punt que va tocar el vicepresident de la Federació d’Hostaleria, dient que ha de plantejar-se per a millorar la festa i els guanys de les empreses locals, i no per motius turístics com va fer el govern valencià. En qualsevol cas, va opinar que l’última paraula en este tema l’haurien de tenir els fallers. El consens també va estar en les paraules de Raimundo Gómez, de la Falla Corretgeria, afegint que també hauria d’existir amb els hostalers i que, per desgràcia, entre els propis fallers és complicat. Quant a la direcció de la festa, este faller veia l’estructura actual de la festa molt antiquada, cosa que era la causa de l’aparició de tanta federació de falles, i va preferir un sistema on els propis fallers trien el seu president com es fa a Gandia. La falta de profesionalització de Junta Central Fallera també va ser una característica que li sembla un inconvenient.