Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído Fallas pidiendo trenes?

Desqualificades 11 falles a Torrent

Sense premi s’han quedat quatre falles majors i set infantils de Torrent, i això que no s’han plantat encara. La Junta Local Fallera de Torrent, que per cert ja és un organisme autònom de l’Ajuntament, les ha desqualificades i ha emés un comunicat per a explicar clarament per què han pres eixa decisió. Ací està, lletra per lletra i coma per coma, per evitar males interpretacions.

 

Comunicat de Junta Local Fallera sobre el concurs de falles
 

fallesdetorrentJunta Local Fallera de Torrent informa, per a evitar qualsevol tipus de confusió i malinterpretació, de les circumstàncies que han influït en la classificació del concurs de monuments que es plantaran en el pròxim mes de març, i que van ser acceptades per tots els presidents presents en l’últim Ple celebrat el passat 25 d’octubre:

4 monuments majors i 7 infantils no podran optar a premi per incomplir algun (o alguns) dels 3 punts que a continuació exposem. Cal ressaltar que dos d’estos punts ja estaven presents en l’anterior reglament de 1982. El nou reglament va ser aprovat per unanimitat per totes les comissions de la nostra ciutat i va entrar en vigor a partir de la seua aprovació en el BOP el passat mes d’agost.

Així, els punts incomplits són:

1.- En aplicació de l’article 26.7 del Reglament, dos comissions queden fora del concurs per l’entrega de la documentació fora del termini establit en el mateix.

2.- Set comissions queden fora del concurs de monuments en categoria infantil a l’aplicar l’article 29.1 del Reglament, que indica que el cost del monument infantil no haurà de superar el  33% del cost del monument major.

3.- En aplicació del punt 9 del mateix article, altres dos comissions queden fora del concurs perquè el cost conjunt dels seus dos monuments no supera el 30% de l’import dels ingressos menys els gastos que establix el dit article (sent este article el que apareix en el nou reglament, però del qual tenien deguda constància totes les comissions).

4.- Finalment,  la descompensació del nombre de comissions en cada secció, ha sigut com a conseqüència de l’aplicació de l’article 26 del Reglament (que regula la fórmula de classificar a les falles des de 1982 i es manté en el nou reglament). La causa és la important reducció del cost dels monuments de menor import, i no de la desqualificació de les comissions anteriorment mencionades.

Per a aclarir qualsevol tipus de dubte, ampliem informació del procés constitutiu dels últims anys de la redacció del nou reglament.

Nou reglament faller: Després de 30 anys d’espera i intents fallits, l’Ajuntament, de la mà de les 29 comissions de la ciutat, es va posar en marxa per a consensuar el definitiu reglament, que és el segon de la història de Torrent. Al Gener del 2011 l’Assemblea de presidents va triar que la Junta Local Fallera havia de ser un Organisme Autònom Municipal, la qual cosa significa que legalment l’ens festiu torrentí forma part de l’administració local, sota esta denominació. Des de llavors els representants de les 29 falles han mantingut diverses reunions per a adequar el nou reglament faller.

D’una banda, la part orgànica de l’ens l’ha redactat el departament jurídic de l’Ajuntament, mentres que la part festiva l’han redactat els representants de les comissions de Torrent (antics congressistes del II Congrés Faller de Torrent i representants de les 29 falles), la qual cosa ha donat com a resultat un text consensuat. Este nou reglament es va aprovar en el ple municipal abans d’estiu i després del període d’al·legacions va ser finalment publicat en Butlletí Oficial de la Província (BOP) el passat mes d’agost.

Esperem que amb esta informació queden resoltes els possibles dubtes que hagen pogut sorgir entre les comissions de la nostra ciutat, no obstant estem a disposició de les mateixes, per a realitzar-los qualsevol aclariment que sol·liciten.