Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído Del Pregón a la Crida?

Algirós torna al seu passat en Lleons

Fa molt, molt de temps, on ara planten la Falla Els Lleons-Poeta Mas y Ros era una horta plena de séquies on es queien els xiquets que no paraven. També en altres èpoques, el carrer dels Lleons era l’entrada a una fàbrica de sacs. Estes i altres curiositats van comentar-se en la xarrada al voltant del barri d’Algirós enquadrada dins de la setmana cultural del quaranté aniversari de la comissió.

Foto 20121109 06

José Martínez Tormo, llicenciat en Geografia i Història, gestor cultural i membre de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), va oferir ahir de vesprada una conferència sobre la evolució del barri d’Algirós fins als nostres dies. Així, va comentar que les primeres referències al topònim es troben al Llibre de Repartiment de Jaume I, i que la zona era horta creuada per la séquia d’Algirós (una branca de la séquia de Mestalla) i pel camí del mateix nom, fins el començament del segle XX, quan comencen a construir-se els primers barris obrers com la Senyera (actual carrer José de Orga), les cases de Peris Brell i el barri de L’Amistat. També va descobrir-se per a molta gent que l’inici del carrer dels Lleons, on es planta la falla, era inicialment l’entrada a la fàbrica de sacs Fill d’A. Soldevilla, on ja hi havia cases perquè dins vivia gent.

Foto 20121109 14

Un animat recull d’anècdotes del barri de quan eren menuts alguns fallers i una foto de família va tancar este acte de la setmana cultural.