Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Premis de les Lletres Falleres per a tota la CV

Els joves (pràcticament bebés, perquè només tenen un any) Premis de les Lletres Falleres han crescut, cosa lògica en la seua edat, i ara tenen més diners (5.800 euros entre tots) i dues categories més, les quals arriben a tota la Comunitat Valenciana: la de millor article de llibret i la de millor poesia.

 

Estos premis, creats per a fomentar l’activitat literària, la producció artística i l’ús del valencià en les comissions falleres, van sorgir l’any passat com una unificació dins d’una marca comuna d’uns guardons ja preexistents i van tenir una bona repercusió en la seua primera edició. En la segona, la qual s’acaba de convocar, s’ha aconseguit incrementar el nombre de premis i la dotació econòmica global gràcies a nous convocants i patrocinadors. En concret, s’han afegit al conglomerat de Lletres Falles dos premis que ja existixen fa temps a la Safor: el Premi Ajuntament de Benirredrà al millor article d’un llibret de falla de la Comunitat Valenciana (amb un primer premi de 1.200 euros i un segon de 600 euros), convocat per la Federació de Falles de Gandia i l’Ajuntament de Benirredrà, i el Premi Joan Climent al millor text o conjunt de textos poètics d’un llibret de falla de la Comunitat Valenciana (que compta amb 1.000 euros), convocat per la Federació de Falles de Gandia i l’Associació Cultural Premi Iaraní.

Eixos dos guardons s’unixen als que ja formaven part dels Premis de les Lletres Falleres, que són:

  • premienricsolerigodesPremi Soler i Godes, convocat per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, dotat amb 600 euros. Extensió màxima 8.000 caràcters (espais inclosos).
  • Premi Malva Alzira al millor poema satíric d’un llibret de la Comunitat Valenciana, dotat amb 500 euros. Els poemes han de tindre una extensió mínima de 14 versos i màxima de 50 versos. Convoca Falla la Malva d’Alzira.
  • Premi Mocador al millor assaig sobre Falles i cultura popular publicat en un llibret de la Comunitat Valenciana, dotat amb 600 euros. Extensió mínima de 8.000 i màxima de 100.000 caràcters (espais inclosos). Convoca Falla el Mocador de Sagunt.
  • Premi Emili Llueca al millor assaig sobre Falles i cultura popular publicat en un llibret de la comarca del Camp de Morvedre, dotat amb 200 euros. Extensió mínima de 8.000 i màxima de 100.000 caràcters (espais inclosos). Convoca Falla el Mocador de Sagunt.
  • Premi Mestre Ortifus a la coherència temàtica (entre el contingut del llibret i la crítica de la falla), dotat amb 500 euros. Convoca la comissió Borrull-Socors de València.
  • Premi Mestre Ortifus de portada (que relacione contingut de llibret i temàtica de la falla), dotat amb 500 euros. Convoca la comissió Borrull-Socors de València.
  • Premi #plf13 al millor text satiricofaller breu publicat en Facebook, Twiter o Google+, amb una dotació de 140 euros. Coordina Malalt de Falles.

Tots ells tenen el mateix termini per a presentar candidatures, el qual acaba a les 23.59 hores del 31 de genera de 2013. Ara bé, cadascú té un correu electrònic on enviar-les, el qual pot consultar-se junt a les bases completes de cada premi en la web Lletresfalleres.org.

Amb les noves incorporacions, formen part de Lletres Falleres l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), les comissions falleres La Malva d’Alzira, El Mocador de Sagunt i Borrull-Socors de València, la Federació de Falles de Gandia, l’Associació Cultural Premi Iaraní, la plataforma Malalt de Falles i l’Ajuntament de Benirredrà. Els fons per als premis s’han obtingut gràcies al micromecenatge, on han col·laborat empreses, entitats culturals i institucions públiques.