Fallas para falleros y no falleros según Candreu

‘Cendra’ resa per la falla artística

Foto 20120927 09

La revista Cendra està de dol: la falla artística ha mort d’un atac d’IVA al 21%. Este funeral es tracta àmpliament en l’últim número de la revista, presentat ahir, en un acte molt musical on va anunciar-se la versió en Internet del  DVD TotFalles, i la incorporació de la publicació al mateix grup editorial d’Actualidad Fallera.

Molt malament (per no dir com una patada en el cul) els ha sentat als directors i col·laboradors de Cendra la pujada de l’IVA a la cultura i a les falles en general. Així ho van deixar clar els seus codirectors, Hernan Mir i Manolo Sanchis, durant la presentació del número 12 al casal de la Falla Na Jordana, els quals van indignar-se tant que van modificar el contingut d’esta revista quan estava en producció, per tal d’incloure un dossier i atrevits acudits gràfics sobre el tema. L’acte va comptar amb nombrós públic i amb absències sospitades pels organitzadors, com representants de Junta Central Fallera. Sí que van estar presents dues regidores de l’Ajuntament de València que es deien Pilar (Pilar Calabuig, del PSPV-PSOE, i Pilar Soriano, de Compromís), així com l’assesor del grup socialista Paco Carsí.

Foto 20120927 01

El record a l’artista faller José Ballester Peris, desaparegut recentment, va precedir la introducció al contingut d’este número de Cendra, publicació que comença amb la tomba de la falla artística i monumental, assasinada “a mans de l’Ivà Alvintiu i Pujades i havent rebut la sentència a mort per part del govern popular”. Passant pàgines es poden vore coses com les punxes del Punyeter Indomable; l’Obrint Pas de José Luis Vaello, secretari general de Junta Central Fallera; reflexions de Josep Vicent Peiró sobre el patrimoni immaterial faller; crítiques a mals costums de comissions, escrites per Quino Puig; l’entrevista a l’autor de la portada, José Luis Mira, feta per Ángel Romero; fotografies de falles i fogueres barrejades, realitzades per Ángel Romero i Manolo Sanchis i amb text d’Hernan Mir; el dossier sobre l’IVA amb col·laboracions (algunes de les gràfiques bastant atrevides) de Manolo Sanchís, Miguel Santaeulalia Núñez, Sergi Giménez, Vicent Blasco, Lluís Amat, Raül Martínez “Chuky” i José Luis Contreras; un conte sobre un ninot d’un hippy escrit per Hernan Mir; textos sobre aspectes poc coneguts de l’artista Juan Canet, obra de Manuel Andrés Ferreira i Juanjo Medina; la història de la Falla Duc de Gaeta per part de Javi García; records de la publicació Gutiérrez (escrit per Manolo Sanchis), d’una falla plantada a Barcelona en 1953 (Josep Joan Coll), de l’artista Josep Alcañiz (Joan Carles Vizcaíno) i de les falles que parlaven de l’aigua potable a València (Salvador Císcar); la història de la informació fallera en Internet, redactada per Carles-Andreu Fernández “Candreu”; l’article d’Óscar Martín sobre el curtmetratge sobre les Falles de 1973, el qual s’inclourà amb Cendra en un futur número; la crònica de l’exposició “100 anys de premsa fallera” escrita per Ramón Estellés; els textos d’extramurs dedicats als artistes Waldo Iborra (Joan C. Vizcaíno) i Ramón Morell (Rafa Tortosa), i a la Federació de Falles de Borriana (Quino Puig); i per últim, la col·laboració gràfica de Miguel Santaeulalia Núñez.

Foto 20120927 16A banda de parlar de la revista, l’equip que elaborava el DVD TotFalles amb imatges de totes les falles de València i altres localitats, va anunciar que el 19 de novembre (que mira per on, és el tercer dilluns del mes) s’inaugurarà la web TotFalles.com amb 100.000 fotografies de les falles plantades en els últims sis anys, les quals podran buscar-se amb nombrosos criteris. D’esta manera s’abandona el suport físic en CD i DVD d’eixa recopilació anual.

Per últim, va anunciar-se que a partir d’ara i durant un període de temps limitat, hi haurà una col·laboració entre Cendra i el Grupo MPG, editor de la revista Actualidad Fallera i altres, de manera que este últim s’encarregarà de la impressió, maquetació, distribució i publicitat. S’editaran dos números a l’any, en abril/maig i setembre, amb més tirada i amb la mateixa línia cultural que té ara. A més, Cendra tindrà una secció dels números mensuals d’Actualidad Fallera. Amb este acord, Cendra augmentarà la seua presència en quioscos i llibreries i se centrarà exclusivament en crear continguts, mentre que MPG cobrirà un segment de mercat que fins ara no tenia.

Foto 20120927 20

El cantautor Borja Penalba, amb cançons plenes de missatge a intèrvals i un suau toc de guitarra durant els parlaments, va posar l’ambientació musical a l’acte.