Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído Fallas pidiendo trenes?

A la FFSE li agrada el canvi de la cremà, però Rita es cabreja

¡Polèmica, polèmica! La Federació de Falles de la Secció Especial (FFSE) està encantada per tenir la cremà el tercer dilluns de març, però la Interagrupació de Falles es mostra fins i tot indignada, i Rita Barberà, alcaldessa de València, espera que s’òbriga un debat al respecte, que si no…

Ja tenim embolic del que agrada a molts fallers. La FFSE aplaudix la decisió del president de la Generalitat, Alberto Fabra, de canviar Sant Josep al dilluns. I no és d’estranyar, ja que estes comissions falleres ho plantegen des de l’any 2000, i fins i tot ho havien demanat formalment al cap del Consell. Segons afirma en un comunicat el president de la Federació, Juan Armiñana, este canvi beneficiarà tot el sector, ajudarà que vinguen més visitants a València durant la setmana fallera (cosa que afavorirà l’hostaleria), i permetrà que els fallers puguen dedicar-se plenament a la festa. Altre avantatge que apunten és que no caldrà demanar dies de vacances per a participar en la festa.

Ara bé, la Interagrupació de Falles no està tan convençuda del canvi. De fet, el rebutja i es mostra indignada per com s’ha decidit, sense consultar amb els fallers. En un comunicat oficial demanen que, abans de prendre una decisió definitiva, les comissions falleres opinen i que el president de la Generalitat argumente (i no només amb números) perquè hauria de plantejar-se eixe trasllat de la cremà.

Qui tampoc ho veu gens clar és Rita Barberà. Ella espera que l’anunci de Fabra siga només el principi d’un debat sobre el dia de la cremà, i que la decisió no estiga presa encara. També vol que els fallers es pronuncien, principalment perquè organitzen i paguen la festa. Convençuda que eixe dia hauria de ser el 19 de març i no altre,s’ha reafirmat dient que el Reglament Faller marca exactament eixa data per a acabar la setmana fallera, i que la possible declaració de les Falles com a Bé d’Interés Cultural pot dificultar la modificació proposta per la Generalitat (l’expedient per a demanar ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat presentat a la Unesco també pot ser un problema).

Este no és el primer canvi de la cremà: històricament n’hi hagué més, com conta Javier Mozas en este article del Bloc Faller.