Molt, molt satírica la Festa de les Lletres Falleres

IMG 8306

Humor, en especial forta sàtira, ha sigut la nota predominant en la primera Festa de les Lletres Falleres. El guió àcid dels presentadors, Àngeles Hernández i Carles Galiana, i l’espectacle del poeta festivo-gamberro Salvador Bolufer van fer riure a una sala plena de gom a gom.

IMG 8296

La gala dels Premis de les Lletres Falleres, que va iniciar-se amb una divertida i agressiva sàtira política, va aprofitar per a entregar un recordatori firmat per Ortifus a cadascú dels guanyadors de les diferents categories: del premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de Falla, Manuel Pérez per la Falla Borrull-Socors; del premi Malva Alzira al millor poema satíric, Antoni Lluís Martínez i Enric Xavier Ferrús també per Borrull-Socors; dels Premis Mocador i Emili Llueca al millor assaig sobre Falles i cultura popular valenciana, Juanjo Medina i Manuel Sanchís per la Falla Comte de Salvatierra-Ciril Amorós, i Albert Vidal per la Falla El Tabalet (Sagunt) respectivament; i del premi Mestre Ortifus a la temàtica i portada a la Falla Arrancapins i a la Falla Sant Roc (Torrent) respectivament. En l’acte es va descobrir el guanyador que faltaven en estos premis, el del premi #plf12 al millor conte satíricofaller enviat per xarxes socials, reconeixement que va recaure en Kike Montoro (@Kaik84 en Twitter) pel seu missatge “-En Castelló també hi han falles? -Calla, burro, això és l’aeroport de Castelló! -I el ninot? -En això sí que tens raó”.

Tots els articles premiats s’han recollit en un llibre que va entregar-se al començament de l’acte. Tornant als recordatoris, els van entregar Jesús Peris, nou president de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), entitat col·laboradora en els premis, i diferents persones del públic i de mitjans de comunicació als quals improvisadament treien a l’escenari els presentadors.IMG 8336Durant la festa va haver-hi temps per a una actuació musical amb veus en directe dels presentadors, i va finalitzar amb l’actuació de Salvador Bolufer, qui fent-se una auto-exaltació a l’estil dels mantenidors de les falleres majors, va recitar poesies humorístiques.