¿Has leído "Dónde verlas"?

Jesús Peris, nou president de l’ADEF

adefGil-Manuel Hernández s’ha “jubilat” de president de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) després de deu anys, i en el seu lloc s’ha triat Jesús Peris. El nou president també és professor universitari, en este cas de Filologia Espanyola, i autor de diversos treballs col·lectius relacionats amb les Falles.

Molts anys membre de l’ADEF i únic candidat a la presidència, Jesús Peris és coordinador de Literatura dels Programes d’Estudis Hispànics de la Universitat de Virginia (Estats Units) a València i professor associat del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València. En este camp ha publicat diversos llibres com La construcción de un imaginario nacional i Gauchos en el mundo del 80, va ser un dels coordinadors del volum Literatura e imaginarios sociales, i prompte publicarà El vuelo de Altazor, un manual de literatura llatinoamericana per a estudiants nord-americans. Ha sigut també coordinador del Programa d’Estudis Hispànics d’Earlham College a València, on hi havia un treball de camp dels estudiants sobre les Falles.

En temes fallers, ha col·laborat en treballs col·lectius com la Guia del Museu Faller de València i la recent edició en DVD del Pensat i Fet. A més és faller de Ripalda-Beneficència-Sant Ramon, la qual va presidir en els anys 2005 i 2006, i va ser un dels fundadors de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gràcia.

Altres membres de la nova directiva de l’ADEF són Josep Lluís Marín (secretari), Javier Mozas (vicesecretari) i Paco Pellicer (tresorer), nomenant-se també deu vocals responsables de les diferents àrees de treball.

Prèviament a l’elecció del nou president, Gil-Manuel Hernández va manifestar la seua decisió de deixar el càrrec i va fer un balanç de l’activitat de l’ADEF durant el seu mandat, destacant especial la investigació com la col·laboració amb diferents institucions. En concret, va recordar treballs com l’edició anual de la Revista d’Estudis Fallers (REF), el catàleg del Museu Faller (2001-2005), les jornades Les Falles a La Nau, les dos exposicions en la Universitat Politècnica de València sobre art i tecnologia en les falles (Falles i art: 40 anys transitant per la frontera, 2008, i La falla, un artefacte tecnològic, 2010) i l’edició facsímil de la històrica revista Pensat i Fet (2012). Per la seua banda, Jesús Peris ha manifestat que vol reforçar el treball acadèmic de l’ADEF amb més projectes d’investigació històrica, convertir la REF en una revista científica al nivell d’altres d’Espanya i del món, i continuar fent Les Falles a La Nau un punt de trobada entre les Falles i la universitat. També ha subratllat que prestarà molta atenció als Premis de les Lletres Falleres.