Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Juan Canet, recordat per Gran Via del Sud

blanqueriesLa Falla Gran Via del Sud de Bétera vol recordar l’artista faller Juan Canet, desaparegut en 2011 i encarregat d’un grapat de falles infantils d’esta comissió, i ho fa dedicant-li dues pàgines del seu llibret d’enguany. L’article, que fa un repàs de la vida i obra d’eixe reconegut artista, es pot llegir a continuació gràcies a la cortesia de Paco Verdú.

JUAN CANET I BORONA

Juan Canet Bonora (1934-2011), gran artista faller on els hi haja, nascut a València l’any 1934. Ens va deixar en la mateixa ciutat en què va nàixer, va créixer i va defensar el passat mes de Novembre. Després de realitzar estudis en l’escola de Belles arts de Sant Carlos va iniciar la seua activitat professional pintant ventalls i col•laborant amb diversos artistes fallers com Juan Horta, Manuel Giménez Monfort, Vicente Tortosa Biosca i Julián Puche.

Està considerat com un dels artistes infantils més influents del segle XX, obtenint innombrables guardons entre ells, tretze primers premis en la Secció Especial. Les seues principals obres les va realitzar per a la demarcació de la falla Espartero-Gran Via Ramón y Cajal, comissió amb la qual va aconseguir 10 primers premis en la màxima categoria, nou d’ells consecutius, entre els anys 1978 i 1986, i l’últim en 1988. El seu primer premi ho va aconseguir en 1975 per a la comissió Avinguda Burjassot de València. Dins del seu treball també cal destacar els seus vuit ninots indultats en els anys 1979, 80, 81, 83, 85, 86, 91 i 95 per a les comissions de Dr. Doctor Olóriz-Fabián i Fur, Espartero, Na Jordana i Bisbe Amic. L’última falla de Secció Especial la va realitzar en 1999 per a la comissió Arxiduc Carlos-Xiva, falla amb la qual va obtenir la seua 10º premi.

Les seues falles tenien el seu propi segell d’identitat. Se li considera el creador del barroquisme extrem en les falles infantils, amb formes i volums recarregats d’ornamentació amb els quals busca el detall. Tècnica personal, denominada “Estil Canet”, en la qual en la pintura predominen els tons vius i coloristes.

Va realitzar gran part de les seues obres al costat de Juan Navarro Melero, “Sandalio”, col•laborador i amic de l’artista durant gran part de la seua vida.

Canet, com així ho coneixien els seus amics, figura emblemàtica, mite i referent de la història de les falles infantils, durant més d’una dècada va ser “el rei” de la Secció Especial, l’artista amb el qual somiava tota comissió que volguera pujar-se al podi dels campions.

Des de la falla Gran Via del Sur sempre et recordarem. Tu ens vas brindar l’oportunitat de poder gaudir dels que serien els teus últims treballs. Durant quatre anys vas ser el nostre artista infantil, etapa en la qual varem rebre multitud de premis pels teus treballs, l’últim en 2008, any en el qual realitzaries la que seria la teua última falla infantil acomiadant-te així del món faller, i com no podia ser d’una altra forma, et vas marxar donant pas als nous talents, però aixó sí…amb el teu últim primer premi, aquell primer premi del que ens sentim orgullosos per haver tingut en la nostra comissió al que molts considerem el “Regino Mas” de les falles infantils, aquell primer premi que estos dies llueix un crespó negre en la teua memòria.

Descansa en pau… Canet.

Biografia disponible en Falles infantils, joc i tradició, de Manolo Sanchis, Hernán Mir i Joan Castelló