Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Un ‘pack’ de premis per a escriptors de llibret… i de Twitter

plf

Ahir van presentar-se els Premis de les Lletres Falleres, un conjunt de concursos literaris per a llibrets de falla on es vol premiar els articles, la sàtira, els assatjos i les portades, així com els relats ultracurts en xarxes socials. L’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) i les comissions falleres Malva d’Alzira, Mocador de Sagunt i Borrull-Socors de València, amb la col·laboració de la plataforma Malalt de Falles, volen amb estos guardons fomentar el llibret com a difusor de la cultura. Seran en total 3.400 euros els que es repartiran en premis.

lletresfalleres1En l’acte, presentat pel periodista Joan Castelló, van intervenir Gil-Manuel Hernández, president de l’ADEF, així com un representant per cada comissió fallera convocant dels premis. Així, Hernández va presentar el Premi Enric Soler i Godes, convocat per l’ADEF, al millor article d’un llibret de falla de l’Horta; el representant de la Malva, el Premi Malva-Alzira al millor poema satíric d’un llibret de la Comunitat Valenciana; el faller de la Falla el Mocador, el Premi Mocador al millor assaig sobre Falles i cultura popular valenciana en un llibret de la Comunitat Valenciana, i el Premi Emili Llueca al mateix tipus d’escrit, però en un llibret del Camp de Morvedre. A estos guardons se n’afegix el convocat per la Falla Borrull-Socors, el Premi Mestre Ortifus a la coherència entre el llibret i el seu monument faller, tenint dues modalitats: continguts i portada. I també és novetat el Premi #PLF12 a un text satíricofaller breu, i tan breu, ja que ha de publicar-se en Twitter que amb el hashtag #plf12. En tots els premis d’este comissions falleres, l’ADEF és també convocant. Els organitzadors han destacat la fórmula del micromecenatge per tal d’aconseguir la dotació econòmica d’eixos premis, és a dir, donacions de poca quantitat procedents d’entitats públiques i privades que sumades en fan un import suficient.

D’esta manera s’han aconseguit 600 euros per al Premi Soler i Godes (300 per a l’autor i 300 per a la comissió) per al millor article d’un llibret publicat en la comarca de l’Horta, text que tindrà un màxim de 8.000 caràcters. Els articles hauran d’enviar-se a premisolerigodes@lletresfalleres.org.

Per altra banda, el Premi Malva també esta dotat amb 600 euros (igualment a mitges entre autor i comissió), per al millor poeta satíric publicat en un llibret, el qual tindrà entre 14 i 50 versos. En este cas, el text s’enviarà a premimalvaalzira@lletresfalleres.org.

lletresfalleres2Quant als premis Mocador i Emili Llueca, la dotació és de 300 i 200 euros respectivament, que també es repartixen a parts iguals entre l’autor i la comissió. Com s’ha comentat, són guardons per als millors assajos sobre Falles i cultura popular valenciana, en el Mocador per a un llibret de la Comunitat Valenciana, i en l’Emili Llueca per a un altre publicat en la comarca del Camp de Morvedre. L’extensió mínima del text serà de 8.000 caràcters, i haurà d’enviar-se a premimocador@lletresfalleres.org.

El nou Premi Mestre Ortifus tindrà 500 euros per a la millor portada de llibret (300 per a l’autor i 200 per a la comissió), i per altra banda altres 500 per a la millor coherència de continguts entre el llibret i el monument faller, 300 per a la comissió i 200 per al coordinador del volum. Per a participar cal fer una inscripció enviat un correu a premimestreortifus@lletresfalleres.org, i una vegada imprés el llibret, entregar-ne tres exemplars al casal de la Falla Borrull-Socors.

Altra novetat, el Premi  #PLF12, s’atorgarà al millor text satíric breu publicat en Twitter, Facebook o Google Plus publicat a partir de 15 de novembre, el qual tindrà un màxim de 133 caràcters en qualsevol de les xarxes socials. En cas de fer-ho en Twitter, serà obligatòria l’etiqueta #plf12 al final del missatge. En Facebook, l’autor haurà d’inscriure’s com a seguidor de la pàgina de Lletres Falleres de Facebook, i al final del comentari haurà d’haver-hi un enllaç a www.lletresfalleres.org amb el text “Premi #plf12 a un text satiricofaller breu”. Per últim, en Google Plus s’indicarà també #plf12 i l’enllaç a l’esmentada web.

El termini de presentació a tots el premis finalitza a les 23.59 hores del 31 de gener de 2012.

Els organitzadors han destacat que la normativa que es tindrà com a correcta en els textos haurà de ser l’oficial del valencià, i per altra banda que els Premis de les Lletres Falleres estan oberts a altres convocants en successives edicions. Altre punt que va comentar-se és que s’ha apostat per Internet creant la web www.lletresfalleres.org i entrant en les xarxes socials més populars.