Dues hores de cine faller antic

cineEn estes pel·lícules no ixen Bardem, Brad Pitt i ni tan sols Miley Cyrus (afortunadament), però són una joia de la història de les Falles les que s’han triat per a l’edició de Falles de Cel·luloide d’enguany. Tindrà lloc els dies 22 i 23 de febrer al Saló Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència, projectant-se quasi dues hores de documentals dels anys vint, noticiaris del NO-DO dels quaranta, reportatges dels cinquanta i gravacions familiars dels seixanta al vuitanta.

En efecte, a les 19.30 hores dels dies 22 i 23 de febrer de 2011 començaran les sessions de la segona edició de les Falles de Cel·luloide que tant d’èxit van tindre l’any passat. En les filmacions seleccionades per a esta ocasió apareixeran les falles més important de l’any en què van realitzar-se, així com activitat fallera i tallers d’artistes.  Abans de cada sessió hi haurà una xarrada introductòria, i després de les projeccions començarà un col·loqui amb el públic, ja que amb esta iniciativa és ampliar el coneixement de les Falles i reforçar el seu valor patrimonial.

Este és el programa de projeccions previst:

Dimarts, 22 de febrer

  • Mientras arden las fallas (1929). Dir.: Miguel Monleón. Documental ficcionat, B/N, muda, 45 min.
  • Reportatge familiar sobre les Falles de 1961 (1961). Color, muda, 15 min.

Dimecres, 23 de febrer

  • Fallas de Valencia (1928/29). Dir.: Joan Andreu Moragas. Documental B/N, muda, 12 min.
  • El globo de Milà (1944). B/N, muda, 2 min. 26 seg.
  • Fiesta del fuego (1956). Dir.: Luis Torreblanca. Color, sonora, 10 min.
  • Fallas después de la riada (1958). NO-DO. Color, muda, 9 min.
  • Fallas de Valencia en 1978 (1978). Reportatge familiar. Color, muda, 7 min.
  • Cabalgata Infantil del Ninot (1981). Documental. Color, sonora, 7 min.
  • Valencia (1946). NO-DO. B/N, 4 min. 15 seg.
  • Valencia y sus Fallas (1948). NO-DO. B/N, sonora, 3 min. 50 seg.

L’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) ha tornat a organitzar estes jornades cinematogràfiques junt al Centre de Documentació de la Festa de les Falles, Junta Central Fallera, el Museu Valencià d’Etnologia i l’Institut Valencià de Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (IVAC).