Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído La iluminación?

Les falles com a artefacte tecnològic

2La Universitat Politècnica de València (UPV) inaugurarà el 17 de febrer una exposició anomenada “La falla: un artefacte tecnològic” on es podrà l’evolució de la tècnica de l’artista faller des dels mètodes artesanals fins a les tècniques més industrials i tecnològiques. Esta exposició està comissariada per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) i compta amb la col·laboració dels tallers de José Latorre i Gabriel Sanz, i de José Ramón Espuig. A més, els artistes de Fet d’Encàrrec amb el taller de Manolo García plantaran una falla batejada com a IGLU (Instal·lació Genèrica de Localització Urbana -combustible-) realitzada amb la tecnologia de la realitat augmentada i que es cremarà el 9 de març.

Dijous 17 de febrer a les 20.00 hores, s’inaugurarà a les 20.00 hores esta mostra a la Sala de Exposicions de la UPV (Edifici del Rectorat, planta baixa), la qual romandrà oberta fins 12 d’abril. Esta exposició continua aquella anomenada “Falles i art: 40 anys en la frontera” organitzada per la mateixa universitat en 2008 i comissariada també per l’ADEF, però ara es vol apropar al públic la importància de la tecnologia digital en la indústria de les Falles, així com l’allunyament conscient de l’artesania per part de l’artista. Les noves tecnologies han aconseguit que es puga fer una ampliació tridimensional d’una maqueta fins a grans dimensions.

En definitiva, s’exposaran exemples de l’evolució de la tècnica del artista faller per totes les seues etapes: reproducció de ninots en fang, motles d’escaiola, suro blanc tallat per robots i finalment la reproducció a escala i el projector d’opacs que fa posible aplicar la vareta.