Contem històries de Borrull-Socors

IMG 7912Ahir dijous va celebrar-se la segona edició de monòlegs “Que no et conten històries” al casal de la Falla Borrull-Socors. El barri on es troba la comissió, el món faller i l’esport (que és el tema del monument de 2011 que plantarà esta falla) van ser els temes dels quals van parlar els participants, entre els qui es trobaven comunicadors fallers (incloent Candreu, un servidor), regidors de l’Ajuntament de València (els socialistes Pilar Calabuig i Juan Soto, i el president de Junta Central Fallera Félix Crespo), algun president de falla (David González) i una coneguda actriu del teatre faller (Inma Guerrero). Records, sentiments i humor van estar presents en les xerrades. L’acte es va poder seguir perfectament per unes quantes webs: Twitter (per text i webcam), Facebook i el blog de la comissió. Només faltava Wikileaks

L’acte va començar vora les 20.30 (amb mitja hora de retard, com mana l’ “horari faller”) amb una introducció del faller de la comissió organitzadora Sebas Marín, després del qual va intervenir Ernesto de Sostoa. Este indumentarista i col·laborador en mitjans de comunicació fallers va parlar de la seua “malaltia fallera”, confesant que en comptes d’anar a la facultat a estudiar, se n’anava a la ciutat fallera a polir falles. Després va actuar un servidor, Carles-Andreu Fernández, posant diverses experiències personals (més o menys ajustades a la realitat) com a exemples del fet que l’esport és roí per a la salut, com que anar al gimnàs fa que després faça mal tot el cos.

IMG 7925A continuació, Inma Guerrero va parlar de records fallers viscuts amb la seua mare, com aquell dia en què Inma era fallera major de la seua comissió, anava a baixar vestida de fallera al carrer i sa mare va demanar-li que baixara de pas el fem.  Quan va arribar al pati, es va trobar amb els seus fallers i la banda de música. Va seguir Vicente Inglada amb un parlament més seriós, demanant la participació dels fallers per a una transformació social i iniciatives falleres per a tot l’any, encara que també va donar un toc d’humor dient que ell pagava els seus vestits (en este cas de faller), “no com altres”. David González, president de la Falla de la Plaça Doctor Collado, va contar que des que era un xique, el futbol dins de la falla és molt important per a ell i els seus amics, i va dir que cada vegada és més difícil “enganxar” nous fallers, a la qual cosa podria ajudar l’esport dins de les comissions. Juan Soto, regidor del PSPV-PSOE  de l’Ajuntament de València, va declarar que ha conegut les Falles a poc a poc, que ha vist que no és una festa conservadora, ja que cada any es renova després de la cremà, i que les filosofies orientals li han ajudat a entendre la festa. La seua companya de partit i hemicicle Pilar Calabuig va recordar les fallers municipals que més li van impactar, entre les quals hi havia dels artistes Manolo Martín i Vicent Luna, i va dir que a les Falles els deu una cosa molt important: els amics. Acabats els convidats, van intervenir espontàniament Encar mare i Encar filla, falleres majors 2010 i 2011 respectivament de la Falla Borrull-Socors. La primera va dir que com que ja no era fallera majors, ningú se’n recordava d’ella, però que ser la fallera major és li ha suposat una gran experiència social. Sa mare va dir que la seua família és molt fallera, i va opinar que el teatre faller actual ja no és com el d’abans perquè s’ha perdut la crítica i la gràcia.

Les històries van finalizar amb una nova i breu intervenció d’Inma Guerrero defensant el teatre actual i amb els agraïments del president de la comissió, Pepo. No obstant, durant la picadeta posterior va arribar el president de Junta Central Fallera, Félix Crespo, qui va contar la seua història, la qual estava relacionada amb un esport que li agrada molt: el voleibol.

Va acabar així una nit amb moltes històries interessants que, si no hi ha inconvenient, la comissió repetirà en anys successius. De moment, es pot gaudir de totes elles en vídeo en esta web.