Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído El Moisés de Regino Mas?

Pels estudis superiors d’artista faller

falleta1.thumbnailEsta és una de les conclusions que s’han tret de la primera de les jornades de Les Falles a La Nau dedicades a la formació de l’artista faller. Els participants en este col·loqui, titulat “Fer falles: de l’aula al taller”, també han coincidit que cal valorar més el treball dels artistes fallers, i que cal crear punts en comú amb altres professionals d’arts plàstiques.

Els debats van ser inaugurats per Gil Manuel Hernández, president de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), amb la presència del president de Junta Central Fallera, Félix Crespo. Durant la xerrada, el mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, José Latorre, va declarar que les noves generacions d’artistes fallers han d’estar millor formats, no sent suficient hui en dia l’aprenentatge al taller. A més va dir que les falles no són un lloc tancat a altres professionals, com s’ha demostrat en casos dels últims anys, però també va reconéixer que alguns artistes fallers són reticents a col·laboracions externes i a una formació reglada.

Per la seua banda, l’assessor de formació del CEFIRE Ricard Català Gorgues, va afirmar que existixsen els instruments adequats per a impartir una bona formació als artistes fallers. En este sentit, va comentar que a més de les tècniques artístiques, necessiten coneiximents empresarials i de màrqueting. Mentrestant, José Luis Cueto, degà de la Facultat de Belles Arts de València, va reclamar flexibilitat entre la universitat i els artistes fallers per tal que siga més fàcil la col·laboració entre els dos àmbits. A més, va opinar que a València no valorem estos artistes com es mereixen, ja que tenen un gran potencial.