Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído La iluminación?

Dijous es presenta la Guia del Museu Faller

guiamuseu

El dijous 27 de maig, a les 19 hores, es presenta la Guia del Museu Faller de València, editada per l’Associació d’Estudis Fallers amb la col·laboració de l’Ajuntament de València. La presentació s’inclou dins l’acte de recepció oficial dels ninots indultats del 2010 al Museu Faller. Publicada en quatre idiomes (valencià, castellà, anglés i francés), la guia divulga els elements essencials del Museu Faller al llarg de 128 pàgines.

La guia s’obri amb una breu referència sobre el festeig de l’Indult del Foc, origen de l’Exposició del Ninot, que va donar lloc a la col·lecció de ninots indultats, base de l’actual Museu Faller. Tot seguit, comença la part referida al museu, amb la informació sobre l’edifici que l’acull, seguida d’un plànol per a facilitar el desplaçament per les sales, amb especial atenció a les diverses col·leccions que integren els fons, com ara els cartells anunciadors de les Falles, els quadres amb els retrats de les falleres majors de València o la col·lecció d’insígnies.

La part principal de la guia presenta la descripció de 122 ninots indultats en els primers 75 anys d’Exposició del Ninot. Mereixen un comentari especial 34 figures i grups indultats (21 grans i 13 infantils), que s’han seleccionat pel fet de ser representatius de les tendències estètiques, tècniques i històriques de cada època.

Amb la confecció de la guia, l’Associació d’Estudis Fallers ha volgut contribuir a la posada en valor patrimonial de la festa de les Falles, especialment d’aquells elements materials que són els únics conservats a causa de la mateixa condició efímera dels cadafals fallers, els ninots indultats. L’edició de la guia en anglés i francés permetrà difondre la col·lecció de ninots indultats i valorar la seua singularitat etnològica i artística. D’esta manera, es contribuirà a potenciar la projecció exterior de la nostra festa més universal.

La Guia del Museu Faller de València és una síntesi adaptada de l’obra L’indult del foc. Catàleg raonat de la col·lecció de ninots indultats del Museu Faller, producte d’una extensa investigació de l’Associació d’Estudis Fallers sota la cobertura del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, que va vore la llum en tres volums publicats per l’Ajuntament de València entre els anys 2002 i 2005.