¿Has leído "El Moisés de Regino Mas"?

El dia 3 tornen les falles de cel·luloide

fallescelluloide e1265572665574Si et vas perdre aquelles pel·lícules antigues sobre falles que van projectar-se al Museu Valencià d’Etnologia, ¡no et preocupes! Tens altra oportunitat de vore-les en dia 3 de maig amb motiu de la festivitat del Gremi Artesà d’Artistes Fallers. Les projeccions començaran a les set i mitja de la vesprada al mateix lloc de la primera vegada, és a dir, l’esmentat museu del carrer Corona de València, dins de l’edifici de la Beneficència.

Estes son les pel·lícules que es mostraran eixe dia:

  • Valence: Fête traditionnelle des Falles («Fires i Festes de València»). França, 1917. Pathé-Gaumont. Arxiu CDF. Es tracta del documental més antic que s’ha trobat sobre les Falles.
  • Postdam 12 («Valencia. Exposición humorística, 1937»). França, 1937. Film Popular. Filmoteca de Catalunya i Arxiu CDF. Este breu noticiari amb locució francesa repassa l’exposició dels ninots de les quatre falles antifeixistes que no es van arribar a plantar en 1937 i que es van exposar a la Llotja de València.
  • Fallas en Valencia. Espanya, 1943. CIFESA. Dir.: Arturo Ruiz Castillo. Guió: José Ángel Ezcurra, Vicente Coello i Ángel Jordán. Documental que reflectix els canvis experimentats per l’univers faller en l’organització i celebració de la festa, arran de la constitució de la JCF.
  • Valencia («Fallas, 1944») NO-DO. Noticiario A – núm. 65 (març). Espanya, 1944. Filmoteca Espanyola i Arxiu JCF. Noticiari que revisa alguns dels principals actes del programa oficial de festes del 1944, així com una selecció dels monuments que es van plantar aquell any a la ciutat de València.
  • Valencia y sus fallas. NO-DO. Espanya, 1947. Filmoteca Espanyola i Arxiu JCF. Noticiari que mostra el treball de diversos artistes fallers als seus obradors i conté imatges d’alguns festejos ja desapareguts.
  • Film amateur de la Falla Exposició. València, dècada dels setanta. Rodat per Rosendo Sorlí. Arxiu: CDF. Pel·lícula que, més enllà del seu caràcter privat o del seu àmbit “aficionat”, ha permés conservar fragments íntims de la història i de la memòria fallera tan interessants com aquells altres que la indústria va captar.
  • La noche del fuego. Espanya, 1982. Dir.: Raul Peña. Caja de Ahorros de Zaragoza-Aragón y La Rioja. Arxiu: JCF. Documental d’homenatge a València, que va aconseguir el primer premi al millor documental en el XIII Festival de Cinema de Moscou (juliol de 1983).

3 ideas sobre “El dia 3 tornen les falles de cel·luloide”

Los comentarios están cerrados.