La malaltia fallera, ¿té curació?

Falla Conserva 2008: La malaltia falleraNi la grip A, ni la grip B, ni la grip X: la plaga d’actualitat a València i voltants és la malaltia fallera. Cada vegada hi ha més persones boges per recollir material relacionat amb la festa (llibrets, retalls de premsa, pins, etc.), per visitar tallers d’artistes o per aprendre’s el dibuix de qualsevol vestit de valenciana que troben. Estos són alguns dels símptomes d’un fenomen que s’estudiarà en el I Simposi sobre Malaltia Fallera que desenrotllarà la Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve de Torrent entre els dies 11 i 13, i que està enquadrat en el Novembre Cultural de la comissió.

El mes cultural d’esta falla de Torrent pretén ser, a més d’instructiu, divertit, i començarà amb un concurs de relats i un altre de fotografia, ambdós amb el lema “15” (els anys que té la comissió) i tant per a majors com a infantils.  També hi haurà tallers de pintura per a xiquets (dies 9, 11 i 13) i de manualitats (dies 16, 18 i 20). Per a tots hi haurà una visita als tallers dels artistes fallers de Cronista, Miguel Balaguer i David Moren, el dia 14 de novembre a les 9.30 hores; i per últim, el dia 15 l’han titulat “15 de novembre, 15 anys de solidaritat en Cronista” perquè es dedicarà a arreplegar menjar pel matí per al Punt d’Aliments de Torrent.

Quant a les xerrades sobre “malalties falleres”, donaran començament a les 21.30 hores amb un sopar faixat, iniciant-se la taula redona una hora després, tractant les següents patologies falleres:

• 11 de novembre, Síndrome de Bernat (i Baldoví)

Símptomes: Solen acumular grans quantitats de publicacions falleres, llibrets de falla, i qualsevol altre tipus de formats escrits en les seues cases per creure que poden donar-li utilitat en el futur. Recentment s’ha descobert una nova varietat produïda per les noves tecnologies, blogs, webs, i xarxes socials

Participants: José Castelló, Manolo Sanchís, Manolo Villaplana, Carles Andreu Fernández (Candreu), Javier Serra (Malalt de falles)

• 12 de novembre, Tallerofilia ninotitis.

Símptomes: No hi ha taller que no coneguen, no hi ha rematada que no identifiquen, no hi hi ha falla que no hagen fotografiat. Són capaços de recordar comissió, artista i rematada del primer premi de 5a B de l’any 1999, inclús detectar el pintor d’un ninot simplement de mirar-lo. S’agreuja la malaltia conforme s’acosta el mes de març, i són incapaços de quedar-se a casa a la nit a partir d’1 de març quan comencen a donar passejos nocturns per la ciutat fins al dia 19.

Participants: Ángeles Hérnandez, Manuel Andrés Zarapico, Miguel Prim, Ángel Romero (Romel110)

• 13 de novembre, Pintatritis.

Símptomes: Com en la Tallerofilia ninotitis els que patixen de Pintatritis tenen gran memòria fotogràfica. Reconeixen el dibuix d’una tela a primera vista i són capaços d’indicar-te el nom del dibuix, el teler que l’ha teixit, inclús el nombre de colors emprats. Però no es queda ací la cosa ja que el reconeixement s’àmplia a complements fins al punt d’indicar-te el cisellador d’una pinta. Et diuen de memòria, les Falleres Majors de València des de 1929 com si es tractara de la llista dels Reis Gots,inclús són capaços de conéixer qualsevol tipus d’estadística de les components de les Corts d’Honor, per sectors, comissions, etc.

Participants: Kepa Llona, Ernesto Gómez (de Sostoa), Patricia Fernández (Triboleta), Patricia Sáez Orea.