¿Has leído "Ortifus y las fallas"?

Cap a l’artista faller cibernètic

El robot C3PO¿Algun dia seran els artistes fallers així? A este pas segur, segons el que va comentar-se en unes jornades sobre falles i tecnologia on va participar Jesús Catalá, professor de la Universitat CEU-Cardenal Herrera i membre de l’Associació d’Estudis Fallers. El disseny assistit per ordinador (CAD) i els robots amb braços modeladors són el futur de la construcció dels monuments fallers.

Això sembla. En les jornades organitzades pel Gremi d’Artistes Fallers i la Universitat Politècnica de València s’ha conclòs que la tecnologia digital s’està obrint pas als tallers fallers degut a la exigència d’un major virtuosisme, segons va dir Català. El professor va comentar que el disseny assistit per ordinador i els braços robot esculptors tenen una gran precisió modelant el poliestiré expandit (conegut popularment com “suro blanc”), com es pot comprovar en el treball que actualment es realitza amb este sistema en els grans remats. Als anys 90, eixe material va suposar una revolució en els tallers i va fer que només les falles més modestes utilitzaren el cartró.

En la xerrada també a apuntar-se que realitzar maquetes digitals dels monuments i construir-las mecànicament tenia avantatges com la simplificació del procés productiu, sobretot en grans volums; evitar caigudes de monuments, ja que l’ordinador s’assegura que complisquen les lleis físiques (fins i tot en condicions de vent); i baixada de costos, una cosa tan important hui en dia. Fins i tot es va parlar de utilitzar el cartró en tot este procés informatitzat, variant el procés de manera que en comptes de modelar directament la figura, es cree un motle com els tradicionals però millor acabat.

Però a pesar de totes este innovacions tecnològiques, es va reconèixer que la innovació estètica és molt complicada. El barroquisme en les falles continuarà perquè, segons va dir José Latorre, mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, encara que l’artista està disposat a canviar d’estil plàstic, ni el públic ni les comissions falleres en general volen fer-ho.

Una idea sobre “Cap a l’artista faller cibernètic”

Los comentarios están cerrados.