Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído La iluminación?

Carnestoltes i una crida alternativa de la mà de Na Jordana

aniversari diego 010En una nit de pluja punyetera (de vegades plovia i de vegades no), la Falla Na Jordana va presentar les activitats especials que realitzarà pel seu 125 aniversari. Hi haurà diversió com el Carnestoltes i un llargmetratge freaky, i també cultura amb exposicions de betlems. A l’acte van assistir  el president de Junta Central Fallera, Félix Crespo, i les falleres majors de València, Glòria Martínez i Victòria Blàzquez, a més de la cort d’honor de la primera i d’altres personalitats. Ells i la resta d’assistents van poder vore la maqueta i els esbossos de les falles que plantarà la comissió en 2009.

aniversari diego 013Com que la primera falla plantada pels veïns del carrer de Na Jordana, allà per 1884, va estar dedicada a Milà i el seu globus, van triar per a l’acte que un descendent d’este aventurer, o millor dit un actor (Rafa Forner) que feia del mateix (a saber on pararan els besnéts d’eixe home). Una sèrie d’audiovisuals van mostrar detalls de la història de la comissió, com fotografies antigues i retrats de les dones més importants que han passat per ella. També va fer-se publicitat, molt directa però també amb molta gràcia, del carnet d’amic de Na Jordana, campanya que els ajuda a finançar totes les activitats del 125 aniversari. En l’hora i mitja que va durar l’esdeveniment també va donar temps a donar un regal a moltes persones que han col·laborar, d’una manera o altra, en la construcció dels monuments que s’han plantat a la demarcació. Els presidents major i infantil de la comissió, Pere Borrego i Vicente Fuster, així com les falleres majors, Mar Mas i la xiqueta Elía Domínguez, junt a la madrina del 125 aniversari, Cuchita Lluch, van entregar estos obsequis.

Per altra banda, els assistents van poder vore, i ben de prop si així ho desitjaven, els esbossos i les maquetes dels monuments que plantaran a la plaça del Portal Nou en 2009. Com que ens renyien si fèiem alguna foto perquè no està permés publicar-ne imatges fins la festa de la Federació de Falles de la Secció Especial, alguns ens van conformar amb mirar aquella divertida maqueta de Vicent Llàcer basada en el guió de Miguel Prim i José Miguel Aparicio.

Però bé, l’important de l’acte eren les activitats previstes per al 125 aniversari, que són les següents:

  • Octubre: el ja tradicional “Tirant de Lletra”, dels dies 4 al 9, el qual inclourà una exposició titolada “Tal com érem” i la projecció d’una pel·lícula muda que es diu Mientras arden las Fallas.
  • Novembre: estrena mundial del llargmetratge freaky  amb el títol Un any de falla.
  • Desembre: exposició de 125 betlems de tot el món.
  • Gener: presentacions de les falleres majors.
  • Febrer: ball de màscares al Palau de l’Exposició el dia 14, i Crida alternativa el dia 28.
  • Març: plantà de la reproducció de la falla de 1884, a càrrec de Sigfrido Martín, exposició al carrer i bes al cel (acte emotiu dels fallers de la comissió).

A més de tot això, es publicarà un llibre amb un estudi sobre la comissió elaborat per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), amb l’habitual rigor científic d’este col·lectiu.