Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído La Ofrenda de Flores?

Innovació i tradició per a atraure al turista

¿Que el turista vol falla tradicional? Que tinga. ¿I si és més modern? Que veja una innovadora; tenim de tot. És una de les idees que van sorgir en la segona jornada de les converses “Les Falles, a la Nau”, la qual va dedicar-se a la indústria creativa que suposa la construcció de falles.

Crear un club de producte turístic on hi haja monuments fallers tant d’estètica clàssica, per tal de fer la festa atractiva a més públic, és una de les principals propostes que va haver-hi ahir al debat del cicle de “Les Falles, a la Nau”, en una sessió amb el títol “Una indústria creativa plural”. I davant la pujada de l’IVA a la falla, va apuntar-se que si els artistes fallers facturaren com a professionals no pagarien el tipus del 21%.

Les Falles a la Nau (jornada 2)

En la xarrada van participar la professora del departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València Rosa Yagüe, el tècnic de gestió cultural Antonio Herrero, i els artistes fallers Enrique Burriel, Anna Ruiz i Giovanni Nardin. La professora universitària va ser qui va donar la idea del club de producte turístic esmentada, en el qual tindria cabuda l’administració pública i els agents de la festa, incloent-hi el turista.

Per la seua banda, Antonio Herrero va incidir també en el fet que hi ha tant artistes fallers que mantenen el model tradicional com altres que fan un treball d’autor. Estes dues formes de crear falles les va associar a dues visions patrimonials diferentes: a una economicoturística, on importa sobretot l’espectacularitat, o a una patrimonial, més artesanal. D’elles, la que més es dóna actualment és la primera, ja que hui en dia els fallers perceben pocs artistes fallers amb personalitat pròpia en les seues obres.

En la mateixa línia, Enrique Burriel opina que els dos tipus d’artistes són complementaris i poden conviure perfectament, i creu que voler imposar una estètica concreta és una coacció a la llibretats dels fallers. També va dir que lamentava que la polèmica del canvi de data de la cremà haja emmascarat el més important, el de la pujada de l’IVA en el monument del 8% al 21%.

En altre ordre de coses, l’artista Anna Ruiz pensa que les falles són una cosa rutinària i sense contingut, que només fan jocs de paraules de les notícies recents, sense enginy ni gràcia. Ella creu que les falles innovadores són una mena d’oposició a l’estancament d’una festa que necessita diversitat, creativitat, autocrítica i obrir-se a tot el món per a mantenir-se viva. Ruiz va aprofitar per a demanar més llibertat per als artistes i altre sistema d’elegir els jurats, dos punts que creu que limiten la diversitat de monuments fallers. El seu company Giovanni Nardin va dir que perquè el valencià siga un poble culte i modern, es bo que es planten falles amb estètiques distintes.