Fallas para falleros y no falleros según Candreu

La cremà, la deixem com està

IMG 9095

La cremà està bé com està, en el 19 de març, encara que tindria avantatges canviar-la al tercer dilluns de març. Esta és una conclusió del debat a la fresqueta de les Torres dels Serrans celebrat ahir de mà de la Falla Serrans-Plaça dels Furs. Altra és que l’esperit de Rajoy estava present, ja que es va parlar de crear un nou impost, que en este cas pagaria l’hostaleria perquè contribuïsca a les Falles.

Després d’un sopar d’arròs al forn va començar el debat entre el assistents en relació a la proposta de canviar el dia de la cremà al tercer dilluns de març. Prèviament, la família d’artistes fallers Santaeulalia va rebre el premi “Pany 2012” de la comissió, i la moderadora de la nit, la periodista Montse Català, un detall. Ella va introduir el tema i va passar la paraula al públic que hi havia reunit darrere de les Torres dels Serrans, on hi havia diverses cares conegudes del món faller provinents tant de València com de Borriana i de Torrent. La primera en parlar va ser la presidenta de la comissió, Amparo Prats, qui va mostrar-se a favor de deixar la cremà el 19 de març. Van sentir-se moltes veus amb esta opinió, algunes remarcant que no és per tradició, ja que les tradicions són relatives en les Falles (sense anar més lluny, la cremà el 19 de març es produïx des de 1895, no és des de sempre). També va dir-se que si el canvi es fa per afavorir l’hostaleria valenciana, esta hauria de contribuir econòmicament a la festa, ja que se n’està beneficiant. Es va parlar fins i tot de crear un “impost revolucionari” per a eixe sector, la recaptació del qual aniria als fallers.

IMG 9096

En este punt, un hostaler que estava present va dir que calia un consens per aconseguir eixe objectiu, ja que és just que restaurants i hotels donen diners a les Falles perquè els ajuden a guanyar més diners. Va comentar que no existien eixes aportacions econòmiques perquè no s’havien plantejat seriosament, però este argument es va rebatre, dient que sí s’havia demanat però passava que els hostalers no volien donar res. Un antic faller de Convent va dir que els comerços sí donaven diners a les comissions falleres, i ho feien en forma de publicitat en el lloc on es planta la falla i en el llibret. Per altra banda, des del públic es va dir també que tenir sempre les Falles en cap de setmana seria molest, ja que vindria més gent a València i no es podrien vore els monuments tan bé com quan cauen el cap de setmana, a banda de la brutícia que deixen els visitants. Un toc divertit va donar-lo una senyora que va afirmar que ella preferia que la cremà fóra sempre divendres, perquè així podria descansar de la festa dissabte i diumenge. Altra idea que va sentir-se és que abans de fer un canvi d’este tipus, caldria plantejar quin model de festa volen els fallers.

IMG 9103

Quant als arguments per a canviar la cremà de dia, va dir-se que altres festes valencianes ja ho havien fet i no havia passat res. Així mateix, va comentar-se seria positiu per als fallers que treballen, ja que no haurien de demanar-se dies lliures per a gaudir de les Falles. A més, així començaria la festa una setmana abans, com ha passat enguany, que les comissions han organitzat festes el cap de setmana anterior als dies de Falles. Altre avantatge el va aportar un faller de Torrent que va comentar que, quan les Falles cauen en cap de setmana, s’apunta més gent a la comissió, cosa que és positiva per a la mateixa. Per altra banda, va fer-se una comparació amb les Fogueres d’Alacant, on va plantejar-se un canvi similar i va dir-se que això afectaria a tota la ciutat, no només als festers, i que el mateix passaria a València.

Més comentaris que van sentir-se van anar cap a la promoció exterior de les Falles. Es va dir que els Sanfermines apareixen més per TVE que les Falles, i que encara que la festa valenciana és coneguda, no ho és tant com altres com la Tomatina de Bunyol.

Vora les dotze de la nit va terminar este debat on sembla haver guanyat mantenir el 19 de març com a dia de la cremà, encara que les opinions pel canvi van ser creixents segons avançava el col·loqui.