Fallas para falleros y no falleros según Candreu
¿Ya has leído La Ofrenda de Flores?

Crònica negra de les Falles 2012

Esta setmana fallera que recentment ha acabat (perdó per recordar-ho) en general ha sigut magnífica, però ha tingut tres greus successos relacionats amb els monuments fallers: la cremà anticipada i amb mala llet de Molinell-Alboraia, la caiguda de Just Vilar-Mercat del Cabanyal mentre es plantava, i la destrossa de part de les dos falles de Castielfabib-Marqués de Sant Joan. Repasem-ho.

El 12 de març, els fallers de Molinell-Alboraia es desdejunaven amb diverses peces cremades de la seua falla gran , incloent el porquet vidriola que li servia de base. Per la nit, un desconegut de presuntament quaranta anys va provocar l’incendi . Va ser tan dramàtic el succés per a la comissió que el president de Junta Central Fallera, Francisco Lledó, i la fallera major de València, Sandra Muñoz, van anar a lloc dels fets per a transmetre’ls tranquil·litat i el seu suport, i a partir d’eixe moment es va contractar un vigilant per als dies previs a la plantà. Per la seua banda, l’artista faller, José Espinosa, va afanyar-se en reconstruir la peça que era un porc, bàsica per a muntar la falla, i ho va fer d’una manera molt enginyosa: construint una urna funerària per a l’animal cremat amb un cartell que recorda què li va passar.

incendimolinell

 

Dies després, concretament el 15 de març vora les 8.30 hores del matí, va caure el remat de Just Vilar-Mercat del Cabanyal. La falla, que només tenia la part central muntada, va sofrir diversos danys en caure una cabra que hi havia a la part superior. Ràpidament el seu artista, José Luis Pascual Nebot, va començar la reparació i el cadafal estava enllestit abans que passara el jurat el matí del dia 16. A pesar d’això, sembla que la comissió fallera no va quedar contenta amb el resultat.

IMG 6095

Per últim, i ja dins de la setmana fallera, les dues falles de Castielfabib-Marqués de Sant Joan van aparéixer trencades el matí del 18 de març. Suposadament, el vandalisme d’uns visitants inoportuns van enderrocar  algunes torres de fusta de la gran i uns quants talls de les plantes que formaven la infantil.

castielfabib1

castielfabib2

A pesar d’estos problemes, els fallers afectats han continuat gaudint de les Falles 2012 i han cremat el seus monuments, encara que no de la mateixa manera en què van ser concebuts.