¿Has leído "Dalí diseñó una falla"?

La Revista d’Estudis Fallers es presenta el dia 21

refLes revistes falleres tornen a casa per Falles. Dimarts 21 de febrer tindrem la presentació de la Revista d’Estudis Fallers, editada por l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), que enguany tractarà temes com l’evolució de l’estil artístic de Julio Monterrubio, els fusters en la construcció de les falles del segle XIX, i el tema de moda: la candidatura de les Falles a patrimoni de la Humanitat. L’acte tindrà lloc al casal de la Falla Na Jordana (carrer Salvador Giner, 9, de València) a les 20.00 hores. En el mateix acte s’entregarà el premi Enric Soler i Godes, el qual forma part del conjunt de Premis de les Lletres Falleres.

Un altre any, i ja són 17, s’edita esta revista que aboga per la reflexió i l’estudi sobre les Falles des de diversos punts de vista. L’apartat de “Reflexions” oferix un dossier monogràfic que vol contribuir al debat sobre la candidatura de les Falles a ser declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO.  Així, s’arrepleguen algunes de les intervencions dels especialistes en patrimoni i cultura popular que participaren en la passada edició de les converses Les Falles, a la Nau: Luis Pablo Martínez, inspector de patrimoni moble de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport; Joan Seguí, director del Museu Valencià d’Etnologia; Juli Blasco, director del Museu Valencià de la Festa; Paco Varea, periodista especialitzat en festes i tradicions; Antoni Colomina, doctor en belles arts; Josep Vicent Frechina, expert en pirotècnia festiva, i Frederic Oriola, llicenciat en història i músic. El dossier es completa amb un article de Jesús Peris, professor de la Universitat de València, que reflexiona sobre la relació històrica i actual entre la festa de les Falles i el mateix concepte de patrimoni.

La secció “Materials d’Estudi” arreplega dos treballs. El primer és l’article de Josep Gregori Soler i Gonçal López-Pampló, especialistes en edició electrònica, sobre les possibilitats que les noves tecnologies brinden a la publicació dels llibrets de falla. O l’aproximació que fan els historiadors de l’art Ivan Esbrí Andrés i María Llanos Iborra Candela a les influències artístiques en les falles de Julio Monterrubio al llarg del seus trenta anys plantant.

Tot seguit ve la secció “Estudis”, que enguany conté tres articles. En primer lloc, l’estudi d’Elvira Mas Zurita i Jorge Vitores Mas, historiadors de l’art valencià, sobre els primers fusters coneguts que participaren en l’elaboració de falles en la segona meitat del segle xix. També es publica un article de l’historiador Javier Mozas sobre la configuració del vocabulari específic de la festa fallera a final del segle xix i començament del xx, que el 2011 va guanyar el premi Mocador al millor assaig sobre Falles i cultura popular publicat en un llibret de falla. Finalment, la secció es tanca amb un treball exhaustiu de Víctor Agulló, professor de la Universitat de València, sobre un aspecte de les Falles poc tractat: les competicions esportives (fonamentalment, pilota valenciana, futbol i atletisme popular) organitzades per les comissions i institucions falleres.

Finalment, la Revista d’Estudis Fallers es tanca amb el ja habitual apartat de ressenyes que fa un repàs de les publicacions de tema faller més destacades de l’últim any. Cal afegir que enguany és Fernando Morales, membre de l’Associació d’Estudis Fallers, qui ha elaborat la portada de la revista, que reinterpreta el cartell anunciador que ell mateix va fer per a les converses Les Falles, a la Nau del 2011.