Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Gil-Manuel Hernández presentarà ‘Focs de falla’

focsdefallaFocs de falla. Articles per al combat festiu és l’últim llibre del sociòleg, investigador faller i president de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) Gil-Manuel Hernàndez i Martí. L’obra, una reflexió la transformació de la festa de les Falles amb el pas dels anys, es presentarà dimecres 26 d’octubre a les 19.30 hores, dins de la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset.

Focs de falla, en concret, és un recull de textos que fuig dels tòpics per a parlar de les transformacions socials, econòmiques i polítiques de la festa experimentades en els últims anys, incintant al lector a pensar sobre la situació actual i futura de les Falles. Es repassa també la pèrdua de la sàtira, el paper de la dona, la innovació artística o el valor patrimonial de la festa.

El llibre apareix articulat en sis capítols més una introducció i una conclusió. El primer capítol aborda les grans transformacions socials, econòmiques i polítiques de la festa en els últims anys. El segon s’acosta a la vessant de la sàtira fallera, denunciant-ne l’“evaporació” a favor d’uns cadafals políticament correctes. El tercer capítol parla del tema de la dona en les Falles, tractant críticament la seua instrumentalització al servici de la visió patriarcal i masculina de la festa. En capítol quart repassa la vessant estètica de la festa, reflexionant sobre qüestions com ara la innovació artística i l’immobilisme dels jurats. Tot seguit, el capítol cinc planteja la pregunta de quina és exactament la complexitat cultural de la festa, entesa com un patrimoni excepcional que no sempre és ben valorat pel conjunt de la ciutadania. Per últim, el sisé capítol repassa algunes vivències de l’autor dins la festa, amb un to més nostàlgic i sentimental.

Com es deia adés, la presentació del volum tindrà lloc a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4, de València). Intervindran en la mateixa Vicente Vercher, director de l’editorial Obrapropia, que edita el llibre; Vicent Flor (professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València) i Jesús Peris (professor del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València), sent el moderador de l’acte Ferran Garcia (periodista i membre de l’Associació d’Estudis Fallers).

El llibre es distribuïx a través de la web de l’editorial Obrapropia en format físic (paper) i en format electrònic (PDF).