Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Noscarmientas plantarà una falla amb ninots virtuals

Això no significa que quan vages a vore el monument de Cadis-Cura Femenia-Puerto Rico (més coneguda com Noscarmientas) et trobaràs la plaça buida, sinó que la comissió presidida per Jaume Bronchud ha utilitzat les últimes tecnologies per aconseguir un efecte que sembla màgia: alguns dels ninots de la falla només es veuen per la pantalla del telèfon mòbil. ¿I com es fa açò?

La Falla Noscarmientas, que construïx el seu monument com a principis dels temps, és a dir, la fan els fallers mateixos, s’ha apuntat a les últimes tecnologies utilitzant l’anomenada “realitat augmentada”, amb la qual es poden fer aparéixer en una pantalla objectes tridimensionals superposats a imatges reals. Açò s’usa, per exemple, en el joc de la PSP Invizimals, i es pot comprovar com funciona en l’Exposició “La falla, un artefacte tecnològic” que continua oberta a la Universitat Politècnica de València. Esta originalitat de la falla ha sigut possible gràcies a l’Institut Tecnològic AIDO, experta en aplicacions de telèfons mòbils i realitat augmentada. Qualsevol visitant del monument podrà vore els ninots “amagats” virtualment si té un telèfon amb el sistema operatiu Android i es descarrega de Market l’aplicació gratuïta AIDO AR. Recorrent la falla amb la càmera del terminal, apareixeran diverses figures tridimensionals en alguns llocs. Segons el president de la comissió fallera, són els primers que oferixen la realitat augmentada en un monument faller.