¡Ja estem en Falles!

crida 2002 3¡Comença la festa! Ahir, Laura Caballero, fallera major de València, va convidar a les 65.000 persones (faller amunt, faller avall) que hi havia enfront de les Torres dels Serrans i al món en general a gaudir d’una festa que té la intenció de ser Patrimoni de la Humanitat. Però els actes van començar molt de matí, a les set i mitja, amb la multitudinària despertà pel centre de València on van gaudir 1.800 acreditats que, probablement, va fer que alguns veïns del barri se’n recordaran de la mare de qui va inventar l’acte.

Però abans de les set ja hi havia persones esperant que començara tot. Prèviament a la despertà, les falleres majors de València van fer una ofrena floral a Santa Bàrbara, patrona dels pirotècnics, a l’església de Sant Joan de l’Hospital. Després, tant elles com les seues corts d’honor van sumar-se a la multitud que esperava per a tirar petards. Una vegada cremats tots els trons de bac, es va llançar una mini-mascletà de la Pirotècnia Llanera de Ranes i un desdejuni popular.

Més tard, concretament a la una del migdia, el públic va poder gaudir de la VIII Entrada de Bandes de Música que va acabar davant d’una tribuna instal·lada front a l’Ajuntament, on tots els músic van interpretar el pasdoble El Fallero. A les dues, Laura Caballero va estrenar la frase “Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà” en la primera mascletà d’enguany a la plaça de l’Ajuntament. I després de dinar i descansar un poquet, la gent va tenir l’Orquestra Montecarlo (on canta el televisiu Eduard Forés) en un concert previ a la Crida, al igual que l’any passat.

A les 20.00 hores, les Torres dels Serrans van omplir-se de gent per a contemplar la Crida. La fallera major de València i l’alcaldessa Rita Barberà van fer un discurs en valencià (bé, Rita va dir alguna paraula que pareixia francés) on van convidar a tot el món a les Falles, recordant que la festa està en procés de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Laura Caballero va aguantar les llàgrimes durant el discurs, però al final no va resisir més i va plorar de l’emoció. L’acte va finalitzar amb un focs pirotècnics, com és tradicional.