El 2 de març es presenta la ‘Revista d’Estudis Fallers’

ref11Arriben més revistes falleres. El pròxim dimecres 2 de març serà el torn de la Revista d’Estudis Fallers, publicació que edita l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) cada any des de fa 16.  La formació professional dels artistes fallers, com es veu la immigració a les falles, la contaminació dels focs artificials i nombroses ressenyes són alguns dels temes que inclou enguany esta revista. Eixe dia s’entregarà el premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta. L’acte de presentació tindrà lloc al casal de la Falla Na Jordana a les 20.00 hores.

La Revista d’Estudis Fallers , com és habitual, conté  aportacions a la reflexió i l’estudi sobre la festa des de diverses disciplines i que aborden aspectes molt diversos. En l’apartat de “Reflexions”, es dedica un dossier monogràfic a arreplegar algunes de les intervencions efectuades en la passada edició de les converses Les Falles, a la Nau, dedicades al reconeixement de la professió d’artista faller i la necessitat de fixar una formació reglada. Així, es recullen les reflexions de Ricard Català, assessor de formació del CEFIRE específic de formació professional; José Luis Cueto, degà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, i de Miguel Soler, director general de Formació Professional del Ministeri d’Educació.

Per altra banda, la secció “Materials d’Estudi” arreplega tres treballs que s’acosten a diversos aspectes de la festa fallera. És el cas de l’anàlisi de Misael Medina, doctorand en sociologia i antropologia social, sobre el tractament que rep la immigració en les Falles; de l’article de José Martínez Tormo, gestor cultural i membre de l’ADEF, sobre la necessitat d’incorporar criteris de gestió cultural a una festa tan complexa com són les Falles, i del treball de Joan Josep Soler i Ivan Esbrí sobre el 125 aniversari de Josep Segrelles, autor del primer cartell de les Falles de València.

Tot seguit ve la secció “Estudis”, que conté per una banda l’estudi de Vicent Flor, professor de la Universitat de València, sobre la instrumentalització de les Falles, com a símbols de la valenciania, per part de determinats sectors anticatalanistes durant la transició democràtica. Per la seua part, Teresa Moreno, investigadora del CSIC, fa una anàlisi de la contaminació atmosfèrica que generen els focs artificials de mascletaes i castells. Finalment, dins de la línia de publicació d’estudis referits a festes que presenten analogies amb les Falles, hi ha el treball de Julio César Goyes, de la Universitat Nacional de Colòmbia, sobre els carros al•legòrics del Carnaval de Negres i Blancs.

També es publica el text guanyador de l’anterior edició del Premi Enric Soler i Godes, obra de Ramon Estellés, publicat en el llibret de la Falla Pere Cabanes-Joan XXIII, sobre algunes particularitats de les falles del 1931. Finalment, la Revista d’Estudis Fallers es tanca amb l’apartat de ressenyes de publicacions falleres. Cal destacar també que la portada d’enguany és de Vicent Almela, artista faller i membre de l’ADEF.

 

No te importará que usemos cookies, ¿verdad? Pues cierra este cuadro molesto y a disfrutar de la web. Más información

Nuestras cookies no se comen, son unos ficheritos que se almacenan en tu ordenador con información sobre tu navegación por Internet. Las usan prácticamente todas las webs, pero ahora los políticos nos obligan a informarte de que las utilizamos y, por tanto, a molestarte con un mensaje al entrar a esta. Distrito Fallas solo utiliza cookies para reconocer a usuarios registrados y realizar estadísticas de visitas. Esperamos que no te importe que las usemos y que navegues con tranquilidad (y no debería importante, porque ni te vamos a espiar ni a vender nada).

Cerrar