‘Sàtira i falles’ o les primeres explicacions de falla

Ahir va presentar-se el llibre Sàtira i falles, escrit per Josep Lluís Marín, obra que analitza i critica les explicacions de falla que va escriure Josep Bernat i Baldoví en la segona meitat del segle XIX. Este autor, reconegut com l’inventor de l’actual llibret de falla, va redactar entre 1850 i 1861 una sèrie d’explicacions de falles carregades de sàtira, transgressió i doble llenguatge. El llibre ha sigut editat per la Universitat de València amb el patrocini de l’Ajuntament de Sueca, localitat on va nàixer Bernat i Baldoví.

Este llibre recupera textos inèdits de l’escriptor i jurista suecà que demostren que la seua obra era més complexa del que es pensava, ja que va més enllà de l’humor eròtic i de la superficialitat. En les pàgines de Sàtira i falles, Josep Lluís Marín ha intentant situar els textos en el seu context literari, polític i social per tant d’entendre millor les crítiques que Bernat i Baldoví escrivia per a les falles.

En la primera part de l’obra, Marín parla de la literatura fallera de la segona meitat del segle XIX, detenint-se en la temàtica, la distribució, la censura i els detalls que distingixen l’estil de Bernat i Baldoví. Quant a la segona part, es reproduïxen els textos d’este escriptor realitzant una edició crítica situant-los en el seu context original, per tal de fer-los més clars per al lector.

L’autor, Josep Lluís Marín i García, és llicenciat en Filologia Valenciana i autor de treballs sobre literatura i sociolingüística en la festa fallera. A més, és membre de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), dins de la qual ha participat en diversos llibres.

No te importará que usemos cookies en esta web, ¿verdad? Si sigues navegando, entendemos que no. Más información

Las cookies son unos ficheritos que se almacenan en tu ordenador con información de tu navegación. Las usan prácticamente todas las webs, pero ahora los políticos nos obligan a informarte de que las utilizamos y, por tanto, a molestarte con un mensaje al entrar a esta. Distrito Fallas sólo utiliza cookies para reconocer a usuarios registrados, estadísticas y gestionar la posible publicidad, sin enviar ningún tipo de información personal. Si continuas navegando en la web sin cancelar su uso en tu navegador, entendemos que no te importa (y no debería importante, porque ni te vamos a espiar ni a vender nada).

Cerrar