‘Sàtira i falles’ o les primeres explicacions de falla

satiraAhir va presentar-se el llibre Sàtira i falles, escrit per Josep Lluís Marín, obra que analitza i critica les explicacions de falla que va escriure Josep Bernat i Baldoví en la segona meitat del segle XIX. Este autor, reconegut com l’inventor de l’actual llibret de falla, va redactar entre 1850 i 1861 una sèrie d’explicacions de falles carregades de sàtira, transgressió i doble llenguatge. El llibre ha sigut editat per la Universitat de València amb el patrocini de l’Ajuntament de Sueca, localitat on va nàixer Bernat i Baldoví.

Este llibre recupera textos inèdits de l’escriptor i jurista suecà que demostren que la seua obra era més complexa del que es pensava, ja que va més enllà de l’humor eròtic i de la superficialitat. En les pàgines de Sàtira i falles, Josep Lluís Marín ha intentant situar els textos en el seu context literari, polític i social per tant d’entendre millor les crítiques que Bernat i Baldoví escrivia per a les falles.

En la primera part de l’obra, Marín parla de la literatura fallera de la segona meitat del segle XIX, detenint-se en la temàtica, la distribució, la censura i els detalls que distingixen l’estil de Bernat i Baldoví. Quant a la segona part, es reproduïxen els textos d’este escriptor realitzant una edició crítica situant-los en el seu context original, per tal de fer-los més clars per al lector.

L’autor, Josep Lluís Marín i García, és llicenciat en Filologia Valenciana i autor de treballs sobre literatura i sociolingüística en la festa fallera. A més, és membre de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), dins de la qual ha participat en diversos llibres.

No te importará que usemos cookies, ¿verdad? Pues cierra este cuadro molesto y a disfrutar de la web. Más información

Nuestras cookies no se comen, son unos ficheritos que se almacenan en tu ordenador con información sobre tu navegación por Internet. Las usan prácticamente todas las webs, pero ahora los políticos nos obligan a informarte de que las utilizamos y, por tanto, a molestarte con un mensaje al entrar a esta. Distrito Fallas solo utiliza cookies para reconocer a usuarios registrados y realizar estadísticas de visitas. Esperamos que no te importe que las usemos y que navegues con tranquilidad (y no debería importante, porque ni te vamos a espiar ni a vender nada).

Cerrar