Fallas para falleros y no falleros según Candreu

‘Sàtira i falles’ o les primeres explicacions de falla

satiraAhir va presentar-se el llibre Sàtira i falles, escrit per Josep Lluís Marín, obra que analitza i critica les explicacions de falla que va escriure Josep Bernat i Baldoví en la segona meitat del segle XIX. Este autor, reconegut com l’inventor de l’actual llibret de falla, va redactar entre 1850 i 1861 una sèrie d’explicacions de falles carregades de sàtira, transgressió i doble llenguatge. El llibre ha sigut editat per la Universitat de València amb el patrocini de l’Ajuntament de Sueca, localitat on va nàixer Bernat i Baldoví.

Este llibre recupera textos inèdits de l’escriptor i jurista suecà que demostren que la seua obra era més complexa del que es pensava, ja que va més enllà de l’humor eròtic i de la superficialitat. En les pàgines de Sàtira i falles, Josep Lluís Marín ha intentant situar els textos en el seu context literari, polític i social per tant d’entendre millor les crítiques que Bernat i Baldoví escrivia per a les falles.

En la primera part de l’obra, Marín parla de la literatura fallera de la segona meitat del segle XIX, detenint-se en la temàtica, la distribució, la censura i els detalls que distingixen l’estil de Bernat i Baldoví. Quant a la segona part, es reproduïxen els textos d’este escriptor realitzant una edició crítica situant-los en el seu context original, per tal de fer-los més clars per al lector.

L’autor, Josep Lluís Marín i García, és llicenciat en Filologia Valenciana i autor de treballs sobre literatura i sociolingüística en la festa fallera. A més, és membre de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), dins de la qual ha participat en diversos llibres.