Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Arranca el ‘Tirant de Lletra’

tllUn Joanot Martorell adaptat als temps moderns en conflicte amb Martí Joan de Galba, qui va retocar la novel·la Tirant lo Blanc, van donar per començat el Tirant de Lletra d’enguany. En esta sessió d’obertura de la dècima edició van participar destacades persones de l’àmbit faller, acadèmic i de l’espectacle, sent la pregonera la directora de Televisió Valenciana, Lola Johnson.

Una representació humorística amb l’escriptor del Tirant lo Blanc, Joanot Martorell, vestit amb indumentària actual (encara que malament) enemistat amb Martí Joan de Galba, prestamista que va rebre el llibre com a penyora dels deutes del primer i rectificador d’algunes parts del text (segons alguns estudiosos), va ser l’inici de l’acte d’inauguració del Tirant de Lletra al claustre de l’antiga Universitat. Un acte on van llegir-se els primers passatges de la novel·la amb personalitats com María Pilar Giménez (fallera major de València 2011), Félix Crespo (president de Junta Central Fallera), Pedro Cavadas (cirurgià),  José Luis Sirera (vicerector de la Universitat de València),  Enrique Lodares (dissenyador), Beatriu Miller (fallera major de Na Jordana), Begonya Adánez (fallera major infantil de Na Jordana) i Alexandre Montero (president infantil de Na Jordana)… Crespo va felicitar la comissió per esta iniciativa cultural, i el president de la comissió, Pere Borrego, va remarcar que el Tirant de Lletra és una manera d’utilitzar la llengua pròpia per a unir a tots els valencians. Un concert a càrrec del grup La Inestable i un vi d’honor van tancar la vesprada.

tl1

Hui a les 19.00 hores s’inaugurarà l’exposició “Tirant, Tirant” (X anys del “Tirant de Lletra”) al casal de la falla, i mitja hora després començarà la conferència Les versions teatrals del Tirant  a càrrec de Josep Lluis Sirera, vicerector d’Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat de València. A continuació, el grup de teatre CRIT representarà l’obra humorística i també clàssica L’espill, de Jaume Roig. I demà comencen les lectures col·lectives de la versió dramatitzada del Tirant lo Blanc fins al 9 d’octubre, a banda d’altres actes paral·lels.

tl2