¡Valencians! ¡Ja estem en Falles!

20100228 crida 01Una Crida molt musical encara que amb un discurs molt breu va obrir oficialment les Falles de 2010. Enguany han posat els peus en terra i en comptes d’acròbates penjats, l’espectacle previ a l’acte l’ha posat l’Orquestra Montecarlo. Unes 60.000 persones, segons fons oficials, van estar presents en este acte tan emblemàtic de les festes que se celebra en les Torres dels Serrans.

En la vesprada d’ahir, afortunadament sense vent, ni pluja, ni fred (que ja és sort tenint en compte com canvia l’oratge últimament), la festa va començar amb l’actuació de l’Orquestra Montecarlo, en la qual canta el abans presentador de televisió Eduard Forés. La proposta va ser un èxit de públic, el qual va poder vore també un vídeo sobre els principals actes de les Falles com a preludi del discurs de la fallera major de València, María Pilar Giménez. Les Torres dels Serrans esta vegada estaven adornades per flors donades per Interflora i amb un disseny d’un artista floral de fama internacional, Tomas De Bruyne.

20100228 crida 02

A partir d’ací van haver-hi poques sorpreses. L’alcaldessa, Rita Barberá, va fer un breu discurs, li va donar les claus de la ciutat a la fallera major, va botar com li demana sempre el públic, i després María Pilar Giménez va parlar convidant a tots a les Falles destacant el monument, la música, la pirotècnia i l’Ofrena de Flores en una curta intervenció que es reproduïx a continuació:

Valencians, falleres i fallers, gent de tot el món,
que esta clau òbriga València, les falles i un món millor.
Comencen les falles, comença la major festa del món.

Estem ací, front a les portes mes màgiques de tota valència,
per a proclamar al món sancer, que tenim una cultura digna de enveja.

Des d´ací, jo convide a tot el món, a gaudir de les nostres festes, les falles.
A tots vos presente un any ple d’esperança,
d’ilusió, de crit de festa, de treball i sobretot de grans falles.

Vingau tots, vos espera:
en cada carrer una obra d’art,
un pasacarrer sempre acompanyat de la seua banda de música,
el sò de les traques,
les flors que en tota devoció li duguem a la nostra mare,
el blau del cel s’omplirà de foc,
tot s’omplirà d’alegria i color,
tot és un gran monument per a valència,
el millor monument convertit en festa,
el treball de tot un any: les falles!

Valencians, tots a una veu, ja estan ací, ja es senten.
Vingau en mi poble valencià, junt a les Corts d´Honor i la Fallera Major Infantil,
vingau i participeu en la millor festa, la millor per sempre.

Alçeu la veu, feu tremolar les torres,
que s’entere tot el món, que en estos moments comença la millor festa del món.
Valencians, fallers, alçeu els vostres estandarts i crideu en mi,
¡¡¡vixca valència!!! ¡¡¡vixquen les falles!!!

Després del parlament, un castell de focs articials va tancar l’acte, per a continuació desplaçar-se la comitiva formada per les falleres majors de València i càrrec polítics, a la Basílica de la Mare de Déu dels Desamparats.