Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Comença el Tirant, i portant el llibre d’aniversari

Na Jordana: 125 anys de falles a ValènciaLa vesprada del dissabte 3 d’octubre, unes trompetes a l’edifici històric de la Universitat de València van donar per iniciat el Tirant de Lletra d’enguany. La lectura dramatitzada del Tirant lo Blanc va començar amb teatre, participació de persones conegudes -inclosa Marta Agustín, la fallera major de València 2009- i un concert de música valenciana a càrrec del Botifarra. Al dia següent va inaugurar-se l’exposició d’indumentària valenciana del segle XVIII, i es va presentar una publicació molt esperada: el llibre del 125 aniversari de Na Jordana.

Tirant de Roba (2009)En efecte, la jornada inaugural del Tirant de Lletra va comptar amb una actuació del grup Crit (Companyia de recerca i innovació teatral), els quals van portar a escena una divertida interpretació dels primers capítols de l’obra Tirant lo Blanc. Després van tenir lloc les primeres lectures, realitzades per la fallera major de València, 2009, Marta Agustín i Ferrando; el rector de la Universitat, Francisco Tomàs i Vert; el regidor de l’Ajuntament de València Alfons Grau, el dramaturg i escriptor Pasqual Alapont; l’actriu Àngela Castilla, el president de l’Associació d’Estudis Fallers, Gil-Manuel Hernàndez, i la presentadora de Canal 9, Laura Grande. A continuació, Pere Borrego, president de la comissió, va dirigir unes paraules al públic on va comentar que estes jornades són una via per a reivindicar els senyals d’identitat valencians. Tancà l’acte la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ascensió Figueres i Górriz, qui feia les funcions de pregonera d’enguany, i un concert de música tradicional valenciana amb Pep Gimeno “El Botifarra”.

Presentació de llibre Na Jordana, 125 anys de falles a València (4/10/2009)Al dia següent, diumenge, va inaugurar-se l’exposició Tirant de Roba, la qual consistix en una exposició d’indumentària tradicional femenina de la València del segle XVIII. El seu comissari, Salvador Mercado, ha recopilat vestits per a diverses ocasions i de diverses classes socials. Després va presentar-se el primer volum de Na Jordana: 125 anys de falles a València, una obra elaborada per l’Associació d’Estudis Fallers on, segons el president d’esta, Gil-Manuel Hernández, s’ha intentat realitzar un llibre d’aniversari fora de l’habitual, centrat més en analitzar el context cultural, econòmic i social de la falla, i el procés de creació de la comissió actual. En la presentació del llibre van intervenir tant Hernández com el director del Museu Valencià d’Etnologia, Joan Seguí, i el president de Junta Central Fallera i regidor de festes i cultura popular, Félix Crespo. Tot seguit, dos actors del grup Crit van tancar la vesprada amb una interpretació dramatitzada del principi del Tirant lo Blanc, on ells sols feien múltiples personatges.