La història de Na Jordana, encara per Setmana Santa


Si estes vacances de Setmana Santa no te’n vas massa lluny de València a menjar-te la mona, encara pots visitar l’exposició “Na Jordana, 125 de falles a València” al Museu Valencià de l’Etnologia, dins de l’edifici de la Beneficència. Esta mostra que repassa la història de esta comissió i de les Falles en general estarà oberta fins al 12 d’abril de 2009. Un bon pla para aquells que enyoren encara la setmana fallera.

L’exposició conté curiositats com la situació de comissions predecessores de l’actual Na Jordana ja desaparegudes (Na Jordana-Dalt-Fos, Na Jordana-Soguers, Na Jordana-Burjassot i Guillem de Castro-Na Jordana-Beneficència), així com un plànol amb la situació de tots els monuments que es planten al Carme. També podem vore en ella, entre altres coses, diversos ninots que formaven part de falles plantades per la comissió i que van ser indultats per les falleres majors, un gràfic on es compara l’altura d’aquella primera falla de 1884 (5 metres) amb diversos cadafals posteriors (el Pinotxo de 2001 va arribar al 18,5 metres), vídeos amb fragments de presentacions, documentació antiga de l’època daurada del reembossament de loteria, vestits del Tirant de Lletra, palets de premis antics, bandes de falleres majors, les fotografies de tots els monuments plantats en la secció especial i portades de diaris on apareix alguna falla de Na Jordana.

Per a més detalls, este és un recorregut per l’exposició de Na Jordana en vídeo publicat Javi Serra, webmaster del blog Malalt de falles: