Fallas para falleros y no falleros según Candreu

Nou Campanar plantarà falla, encara que no siga en especial

falla nou campanar 2008 226

El culebrón Nou Campanar continua. La premsa valenciana anuncia hui que la comissió negociarà amb l’artista Julio Monterrubio el futur del monument per a 2009, sent la intenció dels fallers plantar falla siga en la secció especial o en una altra. De fet, no es descarta plantar una falla més xicoteta  i deixar per a 2010 la que anava a ser per a les pròximes falles, de la qual falta per fer menys de la meitat.

El que sembla clar és el motiu del tancament del taller de Monterrubio, ja que segons les notícies de Levante-EMV, Las Provincias i Actualidad Fallera, Juan Armiñana no pagarà el mig milió d’euros que falta per pagar pel monument. Davant esta situació, l’artista, que havia contractat més personal i havia pujat l’altura de la seua nau d’Alzira per a donar cabuda al remat, ja feia un temps que a penes tenia activitat en el taller, situació que ha desembocat en l’aturada total i l’acomiadament d’uns 20 treballadors. En vista d’este trist desenllaç, el Gremi d’Artista Fallers s’ha solidaritzat amb Monterrubio i li ha oferit el seu suport.

L’actual directiva de la falla va declarar als mitjans que oficialment no té coneixement del que ha passat, i que es mantindrà fora de la polèmica perquè el tema dels pagaments de la falla era un acord privat entre Armiñana i Monterrubio. El president, Julio Torras, ha dit que s’estudiarà la solució al problema després d’aclarir els comptes este divendres, i la farà pública quan estiga presa. Com s’ha dit adés, tenen present l’alternativa de plantar una altra falla més menuda, la qual podria costar vora el 10%  del pressupost previst inicialment (és a dir, al voltant dels 100.000 euros) i que potset siga construïda per Latorre i Sanz. El que està clar és que, com ben apunta Actualidad Fallera en la seua web, que Julio Monterrubio té tot el dret a no entregar el treball si no s’ha pagat en la seua totalitat, i no està clar ni tan sols que les quantitats abonades cobrisquen la feina festa fins ara.

Quant a la falla infantil, la premsa comenta que encara no la ha començat el seu artista, Bernardo Estela, ja que està esperant que li arribe el primer termini de la mateixa, i encara està esperant que li diguen si el projecte continua com estava previst o el baixaran de categoria.

De tot este afer, el que està clar que els fallers de Nou Campanar volen continuar amb la comissió, estiga el monument en especial o en una categoria inferior, i que ha començat una nova etapa en la mateixa. Al mateix temps, s’ha tancat un període en la secció especial en què la competència pel primer premi a penes existia, amb la qual cosa augmentarà l’emoció del “qui guanyarà enguany” una altra vegada.