Fallas para falleros y no falleros según Candreu

La Falla Universitat Vella no quiere el cierre de RTVV

Un manifiesto de la Falla Universitat Vella-Plaça del Patriarca declara que esta comisión rechaza la desaparición de RTVV por ser el único medio de comunicación cuya lengua oficial era el valenciano y por su repercusión de las Fallas. También Sevilla-Dénia se ha manifestado en este sentido.

Centre RTVVLas comisiones falleras también opinan sobre el cierre de la radio y televisión pública valencianas. La Falla Sevilla-Dénia ha publicado en las redes sociales que se adhiere a la movilización convocada por el comité de empresa de este ente para hoy a las seis de la tarde en la plaza de San Agustín (Valencia), e incluso retrasa la proclamación de su presidente infantil a las siete para que sus falleros puedan acudir sin perderse el acto.

En cuanto a la Falla Universitat Vella, ha emitido un comunicado cuyo contenido íntegro es el siguiente.

 

En els últims dies el valencià, un dels grans senyals d’identitat, s’ha posat en perill amb la possibilitat que es tanque l’únic mitjà de comunicació on era oficial la seua utilització. La societat valenciana, independentment de l’adscripció política i del pensament de cadascú, es troba commocionada. Tots i totes sabem que en l’època que vivim si una llengua deixa d’estar present en la televisió i la ràdio està comdemnada a la seua desaparició com a idioma oficial. A més som conscients que la televisió pública valenciana és un gran element de vertebració que no sols ens acosta els uns als altres sinó que permet la difusió de les manifestacions culturals i festives, de les tradicions i de la realitat social dels municipis.

Les comissions falleres hem sigut sempre unes entitats que hem defés els nostres senyals d’identitat i la llengua dels valencians. Hem sigut apolítiques però compromeses amb el nostre poble. Quan el valencià no era oficial ja ho era als nostres casals. Quan les tradicions eren progressivament oblidades nosaltres les conreaven i les protegíem. A més sabem que, des de l’existència de la radiotelevisió valenciana, la nostra festa té més ressò i ha arribat amb més intensitat i més clarament a tot el territori valencià.

Per totes eixes raons el món de les falles, davant l’intent de fer que desaparega la RTVV no pot estar callat. Hem de continuar defenent este mitjà públic i tot el que significa. Des de posicions no partidistes però contundents hem de fer costat a la RTVV. Pensen que sempre hi ha espai per al diàleg i per a fer possible entre tots que este projecte comunicatiu siga viable. Estem condemnats a entendre’ns i a caminar tots junts perquè la ràdio i la televisió del nostre poble no desaparega.

La comissió fallera Universitat Vella-Plaça del Patriarca n’és conscient. Eixa és la raó per la qual s’adherit com una entitat més de la societat i del món festiu a la manifestació que es realitzara el dissabte 9 de novembre per a defendre la RTVV. Estem convençuts que no podem renunciar a ella si volem tindre un bon futur com a poble. Així que estos fallers i estes falleresó ens pronunciem al costat de l’única televisió pública valenciana. Confiem que tot es pot refer i que el govern valencià encara té temps per escoltar la ciutadania. RTVV no es tanca: per tu, per nosaltres, per este poble i pel seu futur. Almenys si ho fa no serà amb el consentiment d’esta comissió fallera. Per eixa raó el 9 de novembre estarem allí per defendre un dels nostres senyals d’identitat i per a apostar pel valencià. El 9 de novembre tots amb la nostra televisió. RTVV no es tanca.